Dagens PS

Bästa backresturang i Åre 2023

Åre
Dagens PS har testat och betygsatt Åres backrestauranger, med överlag bra resultat. (Foto: Montage/TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 05 feb. 2023Publicerad: 05 feb. 2023

Åre har på senare år etablerat sig som en skidort med restauranger av högsta internationella klass, både på berget och nere i byn. Av det skälet kan det vara på sin plats att låta åkningen styras utifrån valet av restaurang. Här testar Dagens PS backrestaurangerna i Åre under vintersäsongen 2023.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Åre nu och då

Man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att minnas att utbudet en gång påminde om traditionella skolmatsalars, med överkokt pasta och köttfärssås eller fabriksproducerade hamburgare med svampig pommes frites på menyn.

Som väl är kan vi lägga de flesta av dessa matminnen bakom oss.

Åre

Det som urskiljer Kastrullen är deras utbud av korv. Här kan du äta likadana korvar som på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. (Foto: TT)

ANNONS

Senaste nytt

Kastrullen – Åres bästa korv

Vi börjar i den östra delen av systemet, Björnen inklusive Sadeln, halvvägs ned i backen där liften Sadelexpressen löper. Här är det värt att stanna till på Kastrullen, en mysig backrestaurang som drivs av skidåkarfamiljen Fortkord/Hoppe.

Det som urskiljer Kastrullen från andra är deras utbud av korv. Här erbjuds nämligen pappan och svärfadern Brunos korvar. Samma korvar som får köerna att ringla långa på Nybrogatan på Östermalm.

Korvarna serveras med surkål i i bagetter. Kabanossen är en favorit. Även schnitzeln med kaprissmör är både mör och vällagad, även om pommesen som serveras till är i det sladdrigaste laget.

ANNONS

Den i sällskapet som inte går igång på det kontinentaleuropeiska köket blir nöjd med den välsmakande fisksoppan, även om soppan vid vårat besök var snäppet för ljummen. Den obligatoriska bolognesen smakade också bra, även om storleken var i minsta laget, och snarare påminde om en barnportion.

Vad gäller Kastrullens service så är den både trevlig och snabb.

Mat: 3,5
Service: 4
Prisvärdhet: 3,0
Stämning: 3,5

Tips! Du som snöat in på skidor av märket K2 kommer att älska Kastrullens K2-bar.

Bästa utsikten i Åre på Hummelstugan

Hummelstugan är en av Åres mer profilerade backkrogar i det övre segmentet, med dukar och bordsservering. Miljön är magisk, med en utsikt över fjällvärlden från Hummelns topp, vilket dessvärre för med sig att restaurangen håller stängt de dagar då det blåser för kraftigt.

Här tog en av Åres två krögargrupper, Werséns, över för ett par år sedan, vilket höjde nivån i köket. Dock lyckas man inte alltid leva upp till sina höga ambitioner.

När Dagens PS besökte Hummelstugan var rödingen, en av de mer kostsamma paradrätterna, ljummen på gränsen till kall.

ANNONS

Bolognesen var i sin tur medelmåttig. Burgaren var bra när det kom till köttet, men pommes fritesen var inte krispiga. Det förde tankarna till McDonald´s vilket inte är vad vi väntar oss av en restaurang med Hummelstugans ambitioner.

Även den grovmalna, rätt smaklösa korven från Östersund lämnar oss besvikna. Särskilt som den ju trots allt kostar mer än 200 kronor

Är du osäker är pizzorna att rekommendera – där man håller lika hög kvalité på berget som på systerkrogen Wersen´s nere i byn. Plus i kanten får också fläsksidan med persiljerotspuré och äpplesky som är en riktig vinnare.

Mat: 3,5
Service: 4
Prisvärdhet: 3
Stämning: 4

Åre

Utsikten från Hummelstugan är magisk men restaurangen är tyvärr stängd när det blåser kraftigt. (Foto: TT)

Snabb service på Hyddan

Mitt i Stjärnbacken i Åre ligger Hyddan som för ett par år sedan tog steget från pittoreskt café, då under Bobbo Nordenskiölds ledning, till regelrätt restaurang.

Här sticker maten inte på något sätt ut, men den är heller inte dålig. Detsamma gäller för menyn som sällan avviker, även om Dagens PS en gång blivit serverade något så unikt som den spanska paradrätten paella. Originellt!

ANNONS

En av Hyddans absoluta fördelar är att det är relativt enkelt att få bord, och att maten serveras förhållandevis snabbt när skidbacken hägrar.

Mat: 3
Service: 3
Prisvärdhet: 3
Stämning: 3

Hög mysfaktor på Timmerstugan

Vid slutet av Stjärnbacken i Åre ligger Timmerstugan. En krog väl värd att besöka och en del av samma koncern som Åregården, Broken och Vinbaren.

Här lunchar stora delar av Stockholms finanselit gärna och länge under en så kallad LUS, lunch utan slut. En del kända finansmän brukar dagligen komma på besök, men har nog aldrig setts i skidutrustning.

Här har det normalt sett varit svårt att få bord, även om en utbyggnad under pandemin underlättade något. Hög mysfaktor med dukar och ombonad inredning gör dock omsättningshastigheten på bord låg.

När det kommer till maten är ambitionen hög, och det är inte bara skidåkarmat erbjuds. Exempelvis går det att få en riktigt bra räksallad. Den obligatoriska bolognesen får högsta betyg. Ett utsökt långkok av högrev som förmodligen gått under beteckningen ragu om den serverats i alperna.

Hamburgertallriken är bitvis en besvikelse. Pommesen är tyvärr sladdrig och saknar den förväntade krispigheten, men när det påtalas kommer en ny laddning med betydligt bättre pompa in.

ANNONS

Detsamma gäller tyvärr för Timmerstugans moules frites, som även den kommer in med dåligt friterade pommes frites. Ett misstag som räddas upp av att själva moulen är utmärkt.

På det positiva kontot bör tradarmackan med falukorv och ägg nämnas. Ett måste för dig som börjat få smak på den numera så populära hillbilly-stilen.

Även “dagens panna” brukar vara ett säkert och förhållandevis prisvärt val. Vid vårt besök är det en riklig portion torsk med äggsås och kokt potatis. Carbonaran vid samma besök är inte direkt något att skriva hem om. Inte dålig, men inte heller något att rekommendera, förutom en dag när man är riktigt sugen på denna rätt, som för övrigt kommer i så många former.

Mat: 4
Service: 4
Prisvärdhet: 3
Stämning: 5

Åre

Dagens PS upplever en klar förbättring på La Gondola vid sitt omtest. (Foto: La Gondola)

Klar förbättring på La gondola

La Gondola är anno 2023 betydligt stabilare än i fjol, vilket verkligen gläder oss. Det visar våra omtest.

Om vi börjar med den lite enklare delen av La Gondola där man hämtar sin bricka och beställer vid köket, så serveras här klassisk skidåkarmat som gulasch, spagetti bolognese och köttbullar med mos.

ANNONS

Här är det värt att lyfta fram den hemlagade gulaschen – signerad Ylva, chefen som styrt i köket. En grym anrättning som till skillnad från övriga backrestaurangers pimpade gulascher från Felix, innehåller rejäla långkokta köttbitar. En liten varning för de om som är känsliga för rejäla och tillika smakrika fettbitar dock då dessa inte tas bort.

Även de andra rätterna smakar bra med undantag för den vegetariska lasagnen som vid besökstillfället är rejält överkokt – ett bottennapp!

I a´la carte-matsalen är det italienskt som gäller vad gäller både mat och dryck. Basta!

Här gäller det att boka bord eftersom det snabbt blir fullbokat under populära veckor. Vår favorit är salciccia-pastan. En smakrik, på gränsen till stark rätt, där occhio-pastan är perfekt aldente och välfylld med krämig salcicciafyllning. Mamma mia den rätten glömmer vi inte!

Även caccio e pepe är till stor belåtenhet. En mjukare anrättning där linguinin ackompanjeras av rejält med pecorino, tryffel och smör.

De yngre i sällskapet älskar pizzorna. Mer rektangulära till formen än normalt, och så bra som de ska vara på en bättre italiensk restaurang. Pepperonin är precis så smakrik som man kan begära. Även bianco ai fungi con tartufo faller oss i smaken.

Mat: 4,0
Service: 2,5
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 4,5

Bästa burgaren i Åre på 720

ANNONS

I närheten, i början på Bräcke-parken, ligger något anonyma 720. En kanske inte fullt så känd backrestaurang, som många av Åres andra krogar på fjället. Publiken får också en lite annan prägel då 720 ligger vid toppen i Bräcke-parken.

Här är utsikten över Renfjället och Åresjön hänförande, både inifrån matsalen och från däcket. Särskilt en dag när vädret bjuder till. Inte minst för den som gillar burgare. För 720:s burgare kan faktiskt vara bergets bästa.

En rejäl grillad burgare gjord på högrev med cheddarost och bacon, som serveras med ett berg av Skutans klart bästa pommes. Krispiga och varma.

Även kalvschnitzeln är en hit – mör och tunn. Enligt skolboken serveras den med kaprissmör, rödvinssås och rikligt med ärtor. Och så perfekta pommes.

Den yngre i sällskapet på tolv år väljer vid besöket en nachotallrik. Den är väl ungefär som nachotallrikar brukar vara, även om det är ganska snålt med köttfärs. Annars är allt till belåtenhet.

Servicen är dock en smula trött och ouppmärksam, vilket känns onödigt nu när man fått ordning på köket, jämfört med fjolårets besök.

Mat: 4,0
Service: 3,0
Prisvärdhet: 3,0
Stämning: 3,0

Buustamons Fjällgård

ANNONS

Längst västerut, mitt ute på berget mellan Rödkulle- och Ullådalsliftarna ligger rustika Buustamons Fjällgård som erbjuder både mat och logi. Ett ställe för dig som vill ha skön stämning, bättre mat och bordsservering.

Låt oss fastslå att maten på kvällstid är klart bättre än på lunchen, då blir man hämtad vid vägen och får åka bandvagn upp till fjällgården. Något som brukar var minnesvärt för barnen.

På lunchen, åtminstone under skolloven, klarar kök och servis inte av anstormningen, vilket gör väntetiderna till de längsta i systemet. Den pressen gör i sin tur att mat och service inte riktigt klarar av att leva upp till ambitionerna.

Spagetti bolognese är vid besökstillfället till belåtenhet, om än utan några överord. Likaså pannkakorna, där sylten får betyget ”världens godaste” av vår tolvårige testare.

Hamburgaren, en av ”Buustas” paradrätter på lunchen är perfekt, sånär som på svagt sladdriga pommes. Sammantaget värt ett besök, men var beredd på ojämn kvalité.

Mat: 3,5
Service: 3
Prisvärdhet: 2,5
Stämning: 4,0

Skippa Duved och Tegelfjäll

Någon kanske funderar varför inga restauranger i Duved eller Tegefjäll (Skistars andra liftsystem i Åre) är med i detta test. Det beror helt enkelt på att  restaurangerna i Duved och Tegefjäll inte är värda att besöka, såvida det inte gäller bukfylla och stugvärme.

ANNONS

Att besöka krogarna i den här delen av Skistar-systemet känns helt enkelt som att flytta sig tillbaka tjugo år tillbaka i tiden vad gäller gastronomin.

Ett undantag finns dock, och det är den rustika stugan som ligger längst österut i systemet, och även kan nås med tur- eller längdskidor från Ullådalen. Här serveras våfflor i mysig miljö. Under säsongen 2022 har även den ambitiösa hamburgerkedjan Brödernas etablerat sig, som levererar stabila burgare.

Vill du läsa mer om snö- och friluftsliv? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Hundspann – ett vinteräventyr att minnas 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS