Dagens PS

Halluomi-krisen: tipsen som räddar dig och grillkvällen

Släng på ett huvud blomkål på grillen (Foto: The Guardian)
Wilma Nordström
Wilma Nordström
Uppdaterad: 02 apr. 2020Publicerad: 13 juli 2018

Den folkkära grill-osten från Cypern har tagit Europa med storm, och nu kämpar bönderna på Medelhavsön för att hänga med i tempot som efterfrågas, rapporterar The Guardian. Det är främst i England som bristen har spridit sig, som följd av en ökning på 24% av årlig halloumi-försäljning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Halloumi-osten har på senare tid blivit ett populärt alternativ att lägga på grillen för både vegetarianer och som tillbehör till köttet. Nu har britterna upptäckt osten, vilket har gjort att bönderna blivit tvungna att express-frakta sin tillverkning för att fylla matbutikernas lager. ”’Nödleveranser’ från Cypern”, skriver The Guardian.

Med anledning av den växande trenden och ökade efterfrågan, arbetar forskare nu med att hitta sätt att effektivisera produktionen av osten på Cypern.

LÄS ÄVEN: Lev tio år längre på trendig diet >

Om krisen mot förmodan skulle nå Sverige, finns det andra smakrika vego-alternativ att lägga på grillen:

Bakad fetaost – ett block av feta, en handfull körsbärstomater och timjan i ett foliepaket. Ett perfekt tillbehör som grillas på tio minuter.

Blomkålsstek – skär ett helt huvud av blomkål i 2-3 cm tjocka skivor. Pensla med olja, salta och peppra innan du lägger på skivorna på grillen. Efter fem minuter på varje sida är de redo att avnjutas.

Grillad Manouri – den grekiska osten Manouri fungerar också på grillen. Grilla osten och servera med grillade persikor eller vattenmelon, gärna med mynta och lite citronsaft.

ANNONS

KÄLLA: From feta to cauliflower: five ways to beat the halloumi shortage >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS