Gammalt kött i kylen? Här är knepen som gör det säkert att äta

Köttbiten längst bak i kylen – vardagens stora lotteri. (Foto: Canva)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 19 aug. 2025Publicerad: 19 aug. 2025

Du öppnar kylskåpet och hittar en bit kött som sett bättre dagar. Datumet har passerat, doften är tveksam och frågan är: ska du våga eller slänga? Experterna menar att rätt temperatur och lite köksdisciplin kan göra skillnaden mellan en perfekt middag och en kväll på akuten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Farliga bakterier gillar värme – inte kyla

Enligt Solveig Langsrud, seniorforskare vid Nofima i Norge, är det framför allt varianter av E. coli och Salmonella som kan göra oss sjuka. Dessa bakterier växer inte i kylskåpstemperaturer. Och den goda nyheten: de dör vid ordentlig upphettning. Har köttet legat kallt hela tiden och du steker ytan noggrant, då är risken liten.

Så här ser köttet ut när det förvarats rätt – men hur luktar det? (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Relevance växer
Spela klippet
PS Partner

Relevance: ”Vi växer, trots marknadsläget”

14 aug. 2025
Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

När det blir lurigare

Problemen uppstår när köttet inte hållits kallt. Om det fått tina över natten på köksbänken eller om kylen är på semesterläge kan värmeälskande bakterier börja växa. Vissa av dessa bildar giftiga ämnen som inte försvinner ens om du kokar köttet i timmar.

Bäst före eller sämst efter? Så avgör du själv. (Foto: Canva)

Hela bitar, färs och marinad

En hel köttbit kan räddas med stekning av ytan. Men för färs, marinerat kött eller en snörad lammstek gäller andra regler: bakterierna kan gömma sig på insidan. Här krävs genomstekt kött för att du ska vara säker.

Läs även: Så förolämpar du en italienare – börja med cacio e pepe

ANNONS

Kyllingens märkliga logik

Kanske har du stått med en kyckling som luktar lite skumt och undrat om det är kört. Bakterien Campylobacter, den vanligaste boven i kyckling, växer varken i kyl eller i rumstemperatur. Den dör vid tillagning. Så i teorin kan en dåligt luktande kyckling fortfarande vara ofarlig – även om aptiten kanske försvinner redan vid lukttestet.

Kött är inte vin – det blir sällan bättre med tiden. (Foto: Canva)

När näsan larmar

Sur doft i kött beror ofta på mjölksyrebakterier, släkt med dem vi hittar i yoghurt. De är ofarliga men luktar illa. Dessutom kan gaserna i vakuumpaketering ge en otrevlig odör när man öppnar förpackningen. Alltså: luktar köttet konstigt betyder det inte alltid att det är farligt. Men vem vill chansa på en fredagsmiddag med risk för magplågor.

Läs även: Skippa denna krydda – så blir dina tomater magiska

Slutsats

Så kan du äta gammalt kött? Ja, om det förvarats kallt, om du vet vad du gör vid spisen och om du inte har för känslig näsa. Men bäst före-datumet finns av en anledning – och köttfärsen i frysen smakar oftast bättre än den där vakuumförpackade biffen som stått i kylen och jäst ihop med ketchupen.

Källa: Videnskab.dk

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS