Som en av Europas ledande vinländer toppar Italien Systembolagets försäljningslistor och lockar till vinresor. Inte minst på hösten då druvorna skördas. Här är fyra skäl till att inte missa en resa i vingudens tecken i höst.

ANNONS

Langhe-Roero-Monferrato är vindistriktet i Italien som likt ett knallgrönt lapptäcke slingrar sig runt regionerna Alba, Asti och Alessandria och dess vinproducerande byar och städer.

I dessa vackra omgivningar välkomnas du som turist till lantgårdar som erbjuder både mat och logi och får samtidigt möljlighet att insupa områdets vinodlarkultur som sedan 2014 även är en del av Unescos världsarvslista.

Italien
När dimman lägger sig över kullarna är det skördetid i Langhe-området. (Foto: Mikael Masoero)

Utforska Barolo och Barbaresco

Här under marken i Canelli gömmer sig kilometerlånga vinkällare med valv där bland andra storfavoriterna Barolo och Barbaresco produceras. Ett måste för dig som uppskattar rött vin.

En annan stor tilldragelse är den festival som under oktober och november hyllar den vita tryffeln i Alba.

Om du utöver kulinariska upplevelser tycker om att vandra eller cykla är det en utmärkt dagsaktivitet som ger dig möjlighet att utforska byar och vinfält. Är museum mera din grej är WiMu i Barolo något för dig.

Italien
Conegliano är en av byarna i det Unesco-certifierade proseccodistriktet. (Foto: Lorenzo Brugnera)

Bubbliga upplevelser i Treviso

Ytterligare ett vindistrikt på Unescos lista är det område som löper runt byarna Conegliano och Valdobbiadene, strax norr om Venedig, och råkar vara proseccons hemvist.

ANNONS
ANNONS

Det innebär att alla mousserande viner i Italien inte går under namnet prosecco och att drycken tvärtom har en strikt geografisk begränsning. Kanske har du även hört talas om DOCG, vilket är den ursprungsbeteckning som återfinns på proseccoflaskans etikett.

För dig som verkligen vill uppleva regionen från sin mest bubbliga sida rekommenderas staden Treviso. En relativt outforskad pärla som erbjuder såväl småstadsliv som lokala vinprovningar.

Vill du uppleva naturen från sin mest dramatiska sida är Dolomiterna en sevärdhet att minnas. Tillika ett av naturens under enligt Unesco.

Sugen på fler vinupplevelser? Läs mer här!

Italien
Färgglad och innovativ design vid Cantina Tramin i Sudtirol-Alto Adige. (Foto: Florian Andergassen)

Från Michelangelo till Prada

Italien är inte bara vinets högborg. Det är också ett land vars kulturhistoria spänner över såväl Michelangelo som Prada, vilket färgar av sig på både konst och arkitektur. Ett fenomen som du som vinturist bland annat kan njuta av i Cantina Tramin i Sudtirol-Alto Adige, som har tilldelats pris vid Arkitekturbiennalen i Venedig.

Ett annat fint exempel är de färgglada installationer som möter dig vid Barolo-kapellet, Cerettos svävande provsmakningsrum i Piemonte eller Lunellis anläggning Castelbuono i Umbria som kan få dig att tro på flygande tefat.

ANNONS
ANNONS

Kort sagt en härlig mix av ny och djärv design som integreras med det historiska kulturarvet.

Italien
Mingelbilder från den Italienska Vindagen i fjol, den 26 november i år är det dags igen. (Bild: Italienska Vindagen)

En dag för Italien

Det sista semestertipset hittar du faktiskt i Sverige. Närmare bestämt på Grand Hôtel i Stockholm där det börjar dra ihop sig till den årliga vinmässan ”Italienska Vin- och Gourmetdagen”. Bakom arrangemanget står den italienska handelskammaren i Sverige, som i samarbete med den italienska turistbyrån inbjuder till provsmakningar av hundratals viner och delar semestertips i vinets tecken.

Ett gyllene tillfälle för dig att utnyttja de italienska utställarnas expertis när det kommer till vilka lant- och vingårdar, vinprovningar och producenter du inte vill vara utan när du besöker Italien.

Läs även: Är naturvin mer hälsosamt än vanligt vin? [Dagens PS]