Dagens PS

Fyra roséviner som gör sommaren komplett

roséviner
Sommar och sol brukar inbjuda till ett och annat glas rosé. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 21 juni 2022Publicerad: 21 juni 2022

Sommaren är rosévinets absoluta högsäsong. Här tipsar Dagens PS om fyra roséviner som passar både i picnickorgen, vid midsommarstången och till grillbuffén. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Lättdrucken kändis-fransos

Kändisviner har blivit en kraft att räkna med på vinhyllan. En av de mer trevligare bekantskaperna har Dagens PS funnit i Golden Year Rosé. Ett föredömligt och säkert kort i genren pratvin, som också andas en gnutta elegans.

Bakom vinet står de två systrarna Hanna Widell och Amanda Schulman som med Golden Year för tankarna till varmare breddgrader, sommarbär och lata dagar. Vi avnjöt vinet som fördrink tillsammans med lite plockmat, men hade även gärna serverat det till grillad tonfisk eller skaldjursspett.

Passar till: Fisk, fågel och mittemellan. Försvinnande gott som det är, utan några krusiduller.

Pris: 99 kronor

Art. nummer Systembolaget: 50268

ANNONS

Senaste nytt

2. Sober elegans från Provence

På temat eleganta roséviner vill Dagens PS föreslå Ultimate Provence. Ett väl avvägt rosé gjort på lika delar av druvorna Cinsault, Grenache och Syrah, tillsammans med 10 procent Rolle som är lika sofistikerat på utsidan som insidan.

ANNONS

Med en smakpalett som bjuder på fruktiga toner som melon och rabarber, men även örter, är detta ett vin som passar väldigt bra till fisk och skaldjursrätter eller grillat ljust kött och fågel, men också till en fräsch sallad.

Ett distinkt och finstämt vin i den högre prisklassen som man gärna serverar som fördrink på sommarfesten eller vid en finare middag.

Passar till: Ett perfekt vin till sommarens sallader och skaldjur som gör succé på vilket företagsmingel som helst. Även en fantastiskt fin gå bort-flaska.

Pris: 179 kronor

Art. nummer Systembolaget: 56798

Roséviner

Ultimate Provence, Akakies Rosé och Golden Year Rosé.

3. Spännande matvin från Makedonien

I en tid då de grekiska vinerna fått sig ett välförtjänt uppsving vill Dagens PS slå ett slag för Akakies Rosé, ett mörkt och fylligt rosé från det omtalade Vinhuset Kir-Yianni.

ANNONS

Ett vin som bryter den ljusrosa trenden på roséhyllan och utgör ett spännande alternativ till sommarens grillkvällar. Det är också ett snäppet tyngre vin om Dagens PS avnjöt ihop med grillad spetskål och fläskkarré. En riktigt bra smakkompis får du dessutom om du grillar tonfisk, kyckling eller lax.

Smakmässigt bjuder Akakies Rosé på friska toner av såväl smultron som svarta och röda vinbär, liksom vita blommor och jordgubb. Ett perfekt val för dig som vill överraska dina vänner i sommar.

Passar till: En fyllig aperitif som vågar ta plats. Som allra bäst till grillad fisk, meze och medelhavsmat.

Pris: 109 kronor

Art. nummer Systembolaget: 78135

Rosé

Mulderbosch Rosé BiB.

4. Hållbart och lättdrucket från Sydafrika

Ingen sommar utan bag-in-box. När ett prisvärt boxvin dessutom råkar komma i en hållbar förpackning blir Dagens PS lite extra glada. Mulderbosch Rosé är ett ljust och bärigt rosévin med behaglig struktur, som lämpar sig utmärkt till både fördrink och sommarmat.

ANNONS

Med en smak som bär spår av mandarin, hallon och smultron är det ett lättdrucket vin med en trevlig eftersmak som Dagens PS tyckte passade väldigt bra ihop med både chark, ost och jordgubbar. Vi testade även vinet till en lättare lunch bestående av tomatsallad och ryggbiff, vilket fungerade bra smakmässigt.  Sammantaget en fin ersättare till rött vin som vi gärna bjuder på i sommar.

Passar till: En solklar följeslagare till picknickmaten, sallader och fisk. Även fint som drink till exempelvis chark och ost.

Pris: 255 kronor

Art. nummer Systembolaget: 74050

Läs även: Hållbara favoriter från Mulderbosch

Läs även: Veckans vita: Kir-Yianni Assyrtiko, en doft av medellhavet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS