Trött på samma gamla kaffe och smörgås varje morgon? Här är tio frukostar som inte bara smakar bättre, utan också håller dig mätt längre, gör dig piggare och ger en dos internationell känsla redan innan arbetsdagen börjar.
Frukostar som gör dig mätt, glad och lite snyggare


Mest läst i kategorin
Frukosten är dagens viktigaste mål. Det är också vår mest konservativa måltid. De flesta av oss äter samma sak varje morgon, året runt. Kaffe och en macka. Fil och flingor. Havregrynsgröt med kanel. Det är tryggt, förutsägbart – och tyvärr ganska tråkigt.
Men vad händer om du byter ut slentrianen mot något nytt? Här kommer tio förslag som bryter vanor och leder in dig på en bättre, mer hälsosam väg. Alla är fulla av protein och fibrer, vilket betyder att du håller dig mätt längre, slipper blodsockerdippar och kanske till och med får lite extra lyster i hyn.

Choklad–jordgubbssmoothie
En smoothie som smakar som något du beställer på ett amerikanskt diner men utan sockerkick. Kombinationen av grekisk yoghurt och sojamjölk ger en len bas full av protein. Jordgubbarna och bananen gör den fruktig och fräsch, medan en matsked kakao sätter en vuxen ton av choklad. Resultatet blir ett glas som både känns som efterrätt och som ett smart val för kroppen.
Recept: Mixa 2 dl yoghurt, 2 dl sojamjölk, 1 banan, 1 dl frysta jordgubbar och 1 msk kakao.
Senaste nytt
PB&J-bakade havregryn
Peanut butter & jelly – USA:s mest älskade smörgås – möter här den svenska havregrynstraditionen. När havregryn, ägg och mjölk bakas ihop i ugnen får du en mättande, saftig kaka. Jordnötssmöret ger sälta och fyllighet, sylten en frisk syrlighet. Det är frukost och eftermiddagsfika i ett – och du slipper sockerkraschen som vanliga muffins kan ge.
Recept: Blanda 2 dl havregryn, 1 dl mjölk, 1 ägg, 1 msk jordnötssmör och lite bakpulver. Lägg i en form, toppa med sylt, baka i 20 min på 200 grader.

Persika & grädde-overnight oats
Overnight oats har blivit en global favorit, men den här versionen är något utöver det vanliga. När havregryn får svälla över natten i yoghurt och mjölk blir konsistensen nästan som ris à la Malta. Skivade persikor på toppen ger sötma och en känsla av sommar, även mitt i vintern. Ät långsamt med sked och låtsas att du sitter på ett café i Florens.
Recept: Rör ihop 1 dl havregryn, 1 dl yoghurt, 1 dl mjölk. Låt stå i kylen över natten. Toppa med skivad persika och en klick kvarg.

Avokadomacka med burrata
Avokadomackan har kritiserats för att vara trött och överskattad. Men när du toppar den med en krämig burrata är du direkt tillbaka på brunchlistan i New York. Kombinationen av den gröna avokadon, den vita burratan och några röda chiliflakes är dessutom Instagram-guld. Här har du en frukost som är lika snygg som god.
Recept: Rosta en skiva surdegsbröd. Mosa en halv avokado, salta och peppra. Toppa med burrata, chiliflakes och lite citron.
Mango & tahini-overnight oats
Tahini är en stapelvara i Mellanöstern men en doldis i svenska kök. Här får den spela huvudrollen i en frukost som känns både exotisk och modern. Den nötiga smaken från tahini möter sötman från färsk mango och krämigheten från yoghurt. Resultatet är en skål som lika gärna kunde serveras på ett boutiquehotell i Tel Aviv.
Recept: Rör ihop 1 dl havregryn, 1 dl yoghurt, 0,5 dl kokosmjölk och 1 msk tahini. Låt stå i kylen över natten. Toppa med tärnad mango.
Anti-inflammatorisk bowl
Här snackar vi färger på tallriken: grönt från broccoli, rött från rödbetor, svart från bönor. Det är en frukost som känns som att ge kroppen en hälsokur direkt. Quinoan i botten gör att du står dig, bönorna ger protein och olivoljan toppar med goda fetter. Låter det jobbigt? Ja, lite. Men känslan efteråt är mer ”jag kan bestiga Kebnekaise” än ”jag behöver en påtår”.
Recept: Lägg 1 dl kokt quinoa i en skål. Toppa med kokt broccoli, svarta bönor, ugnsrostade rödbetor och lite olivolja.

Blåbär & jordnöt-chiapudding
Chiapuddingen är dödförklarad av vissa, men den lever vidare i rätt sällskap. Tänk dig en krämig bas på mandelmjölk och chiafrön, toppad med svenska blåbär och en klick jordnötssmör. Här får du både fibrer, omega-3 och en smak som känns som något du beställt på ett juicecafé i Brooklyn.
Recept: Blanda 3 msk chiafrön med 1,5 dl mandelmjölk och 1 tsk honung. Låt stå i kylen över natten. Toppa med blåbär och en klick jordnötssmör.
Huevos divorciados
Direkt från Mexiko kommer denna färgstarka rätt. Två ägg, två tortillas och två olika salsor – en röd och en grön. Namnet betyder ”skilda ägg” och tanken är att du får både hetta och friskhet på samma tallrik. Servera gärna med svarta bönor vid sidan, och du har en frukost som är lika rolig som en hel taco-kväll.
Recept: Stek två ägg sunny side up. Lägg dem på två tortillas. Toppa ena med röd salsa, andra med grön salsa. Servera med svarta bönor.
Frukost-dal
Indien är mästare på linser och den här frukosten är inget undantag. En dal är en mustig gryta med kryddor som spiskummin, ingefära och chili. Att börja dagen med något så varmt och kraftigt kan kännas ovant, men du blir mätt på ett helt nytt sätt. Gör en stor sats och värm på morgonen – det blir nästan ännu godare dagen efter.
Recept: Koka röda linser i vatten med lite gurkmeja. Gör en kryddblandning (lök, vitlök, ingefära, spiskummin, chili) i panna och blanda ner. Servera med bröd eller ris.
Müsli med äpple & kanel
En frukost vi alla känner igen, men här uppgraderad. Rivet äpple ger saftighet, kanel en doft av barndom och valnötter den där knaprigheten vi längtar efter. Det är enkelt, billigt och alltid tillgängligt. En sådan rätt påminner oss om att det ibland är de enklaste kombinationerna som är bäst.
Recept: Riv ett äpple. Blanda med 1 dl yoghurt, 0,5 dl müsli, lite kanel och några valnötter.

Perfect Weekend Guide till godare frukostare
– Pom & Flora på Odenplan eller Söder är Stockholms främsta tempel för avokadomackor. Här är det alltid fullt, men alltid värt väntan.
– Fabrique säljer rågsurdegsbröd som gör att även en enkel ostskiva blir gourmet. Den enda kedja i stan som inte känns som en… kedja.
– Oatly iKaffe i cappuccinon är det enklaste sättet att få även veganen i familjen att le.
Källa: EatingWell

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Elektrifiera vardagen med upp till 12 mils färd helt på el. Välj en SWE Edition fullpackad med utrustning till ett förmånligt pris och lågt förmånsvärde.