I ett försök att hjälpa mindre vinproducenter att få fäste på Kaliforniens mest konkurrensutsatta vinmarknad gör Napa Valley nu plats för mikrovingårdar, skriver Wine Spectator.

ANNONS

Med närmare 500 fysiska vingårdar och mer än 1 800 licensierade vinproducenter är Napa Valley USAs främsta och mest kända vindistrikt. Av det skälet satte regionens lagstiftare Napa County Winery Definition Ordinance, WDO, under 1990-talet upp juridiska ramar för vad som definierar en vingård och vad som krävs för att driva en.

Ett regelverk som historiskt begränsat vinmakare och satt stopp för flera småföretag, inte minst de som velat starta upp något nytt. Något som Jack Bittner, ordförande för Napa Valley Vintners instämmer i.

”Processen för att få ett vingårdstillstånd i Napa County är inte för svaga hjärtan, det kräver expertplanering, många kvalificerade konsulter för att förbereda tekniska studier, och det är otroligt kostsamt”, säger Bittner.

Gör plats för mikrovingårdar

Lite mer än trettio år senare har WDO därför sett över reglerna och skapat en ny kategori med målsättningen att skapa en plats för små vinmakare som tidigare nekats rättigheter till att driva vingård, skriver Wine Spectator.

I och med den nya så kallade mikrovingårdsförordningen förenklas tillståndsprocessen för småskaliga vinproducenter som tillverkar upp till 1000 lådor vin per år, skriver Wine Spectator.

En välkommen förändring som enligt flera mikrovinerier kommer att göra driften mer hållbar och underlätta vid försäljning och distribution, vilket totalt sett gör det lättare att överleva som småskalig vingård.

Får hålla i vinprovningar

En stor förändring för mikrovingårdarna är också att de tack vare WDOs nyordning kommer att kunna hålla i vinprovningar. Något som  underlättar vid direktförsäljning av viner, då det är enklare att locka kunder om de får besöka vingården och provsmaka vinerna i fråga, vilket tidigare inte varit tillåtet för småskaliga producenter.

Nu ser både små och stora vinmakare ljust på framtiden och hoppas att det ska hjälpa vinregionen att fortsätta växa.

ANNONS
ANNONS

”Vi är hoppfulla att processen fungerar som avsett och minskar den avsevärda ekonomiska bördan för dessa små, multigenerationella odlare som är dedikerade till jordbruk och fortsatt förvaltning av marken, säger Jack Bittner till Wine Spectator.

Läs även: Så samlar du vin: 5 steg till en egen vinkällare [Dagens PS]

Läs även: Konsten att välja rätt vinglas – välj ett universalglas [Dagens PS]