Italienska vinfirman Bolla grundades i slutet av 1800-talet och blev först med att sälja viner betecknade Amarone. Det blev startskottet för firmans internationella framgångar. Det sägs att självaste Frank Sinatra en gång vägrade sätta sig för att äta om det inte stod en flaska Bolla på bordet.

ANNONS

Historien startar 1883 när restaurangägaren Abele Bolla saknade viner av god kvalitet att servera gästerna på sina krogar runt om i Valpolicella. Abele tog saken i egna händer, och vinerna han framställde blev snabbt populära. Snart började firman även exportera sina viner.

Det sägs att även Frank Sinatra var förtjust i vinerna från Bolla. Ägaren av restaurangen Patsy’s i New York, Frank DiCola, bekräftar ryktet. Om inte Bolla Soave fanns på vinlistan, vägrade Sinatra att sätta sig vid restaurangbordet. ”Han gillade också den röda Valpolicellan”, säger DiCola.

Sverige först på tur

Nyligen har Bolla introducerat ett ekologiskt rött vin just från Valpolicella, Bolla Valpolicella Organic 2019. Sverige blev det första land som fick tilldelning, trots att efterfrågan på ekoviner ökar i hela världen.

Det kan vi tacka vinmakaren på Bolla för, Christian Zulian, som berättar att årgången 2019 anses som exceptionell i Valpolicella DOC. De upp till 80-åriga vinstockarna skördades ovanligt sent, och gav smakrika druvor av sorterna Corvina och Corvinone.

Den lyckade årgången ger ett karaktärsfullt, fruktigt och mjukt vin med inslag av körsbär, örter och lakrits.

Besöker man området Veneto där Valpolicella ligger, är det tydligt att handgjord pasta med enkla tillbehör är det som oftast serveras. Här hävdas det att inget smakar bättre än ett glas rött Valpolicella till pastan. Som italienarna säger – Grazie per il vino!

ANNONS
ANNONS

Bolla Valpolicella Organic 2019

Valpolicella, Venetien, Italien, Ekologiskt, Nr 72991, 109:- Beställ här

Läs mer: Världens största vintävling avgjord