Den brittiska vintidningen Decanter har kungjort alla vinnare i 2020 World Wines Awards. Tidningen hävdar att det är världens största vintävling, och det utdelades en diger mängd medaljer. Två viner toppar med 98 poäng.

ANNONS

Decanter har tidigare anordnat World Wines Awards 16 gånger, och nu var det dags igen. Under augusti blindprovade 116 av världens ledande vinexperter sammanlagt 16.518 viner. 

Resultatet blev 50 Best in Show, 178 platina-, 537 guld-, 5,234 silver- och 7,508 bronsmedaljer. Det får man nog påstå är en rätt generös tilldelning av utmärkelser, men bara två viner hamnade allra högst upp med sina 98 poäng.

Bourgogne och Napa Valley i topp

Det första vinet kommer från Bourgogne och producenten Albert Bichot: Domaine du Clos Frantin, Echezeaux Grand Cru 2018. Det är en ren Pinot Noir från en exceptionell årgång. Vinfirman har en svensk importör, men just det här vinet säljs för närvarande inte. Det internationella priset ligger på cirka 2.500 kr per flaska.

Det andra vinet är amerikanskt och kommer från Napa Valley i Kalifornien: Alpha Omega ERA 2017. Vinfirman Alpha Omega tillhör eliten av producenter i USA, och priserna är därefter. Dryga 2.000 kr per flaska kostar vinnarvinet i USA, som inte finns att köpa i Sverige. Vinet är huvudsakligen gjort av Cabernet Sauvignon.

Privatimport en möjlighet

Systembolaget erbjuder möjligheten att privatimportera viner som inte finns i Sverige, men det blir oftast billigare att köpa från vinhandlare på nätet som erbjuder leverans till Sverige. Räkna i båda fall med rejäla omkostnader för frakt och andra pålägg.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Vinkonsumenternas favoriter 2020