Dagens PS

Framtidens köttbulle är odlad i labb

Köttbulle
Den svenska köttbullen som du kände den går en ny framtid till mötes. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 10 juli 2023Publicerad: 06 juli 2023

Väldigt snart kan du hugga in på en köttbulle som är odlad i ett laboratorium. Startup-företaget Re:meat storsatsar på den skandinaviska marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Re:meat säger sig ha utvecklat den första odlade versionen av svenska köttbullar och ha tillverkat dem med sin patentsökta teknologi.

”Swedish meatballs” är kända världen över, skriver Vegconomist, som konstaterar att det nu kan vara dags att omdefiniera begreppet.

Det ska i så fall ske med startupen Re:meat som ska bygga Skandinaviens första storskaliga produktion av odlat kött och börjar med nötkött.

Därav de odlade svenska köttbullarna. Dessa har Re:meat testat i konsumentpanelen och fått ”överväldigande positiva” omdömen för i termer av konsistens och smak.

”Lättare flyga till Mars”

Re:meat grundades 2022 av Jacob Schaldemose Peterson, Marie Gibbons och Gittan Schiöld.

“Nyckeln till att frigöra matens enorma klimatpotential ligger i skärningspunkten mellan ny teknik och produkter som förändrar mänskligt beteende – vilket visar sig vara svårare än att flyga en raket till Mars,” förklarar Schaldemose hos Vegconomist.

Tekniken för att odla kött anses mogen och är godkänd i USA och Singapore vilket erbjuder möjligheter även i andra länder, menar Re:meat.

Startupen säger att man nu skapar resurser för att skapa en storskalig produktion i en pilotanläggning, som ska byggas under 2024.

Svårt börja producera

ANNONS

”Den odlade köttindustrin är fortfarande starkt fokuserad på forskning och utveckling, FoU. Historien visar att företag som startar som rena FoU-företag har svårt att bli tillverkande företag, eftersom det kräver annan kompetens och ett annat ledarskap”, säger Schaldemose.

”Re:meat har inte det utgångsläget utan har haft fokus på att skala upp produktion från dag ett”, avslutar han.

Relaterade artiklar:

Välkomna nollor – matpriset står still

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS