Kan en avlägsen stjärna förväxlas med en bit chorizo? Jo, åtminstone när den den franske fysikern Étienne Klein är i farten, skriver Vice. 

ANNONS

När den franske fysikern och forskningschefen Étienne Klein lade upp en bild på den unika stjärnan Proxima Centauri på Twitter blev den genast viral och retweetades av tusentals följare.

Föga anade de då att bilden på den avlägsna stjärnan i själva verket var en avbild av något så banalt som en skiva chorizo.

Stjärnan närmast solen

Det var under förra veckan som Klein anställd vid Frankrikes alternativa energi- och atomenergikommission publicerade bilden på sociala medier och skrev att den föreställde Proxima Centauri, den stjärna som ligger närmast solen.

Han hävdade även att bilden var ett så kallat James Webb-foto som fångats med hjälp av ett avancerat teleskop.

Chorizo
Kleins omtalade stjärn-korv. (Bild: Instagram/Étienne Klein)

Egentligen chorizo

Bara några dagar senare ångrade han dock sitt tilltag och tvingades erkänna att fotot på stjärnan varken tagits med ett av världens mest kraftfulla teleskop, än mindre föreställde Proxima Centauri, utan beklagligt nog bara en bit chark.

För den franska nyhetsbyrån Le Point har Klein i efterhand berättat att hans avsikt aldrig varit att vilseleda någon, utan tvärtom lära människor att granska nyheter kritiskt, skriver Vice. 

ANNONS
ANNONS

Allt är följaktligen inte stjärnor, även om de ser ut att blinka.

Läs även: Jordens magnetfält försvagas snabbt [Dagens PS]