Under nästan 200 år har jordens magnetfält snabbt försvagats, försvagningen kan bero på att polerna kommer kastas om, men inte enligt en ny studie.

ANNONS

Jordens magnetfält skyddar mot partikelstrålning från rymden och solen. Det finns ett område över södra Atlanten där magnetfältet är extra svagt, varför elektroniken hos satelliter som passerar det området måste stängas av för att inte slås ut, det rapporterar SVT.

En del ser den här avvikelsen som början till en omkastning av polerna. Om nord- och sydpolen skulle byta plats skulle det inte skada oss, det har skett många gånger i jordens historia. En omkastning kan dock ta mer än tusen år och då är magnetfältet försvagat, vilket kan få katastrofala följder.

I en ny studie säger forskare att de tror att försvagningen över Atlanten kommer försvinna utan dramatiska följder. De har gjort en rekonstruktion som indikerar att försvagningen kommer försvinna de närmaste hundra åren.

”Vi har använt geologiskt och arkeologiskt material som sparat på information om magnetfältets styrka och riktning. Under vår rekonstruktion av de senaste 9 000 åren har vi funnit liknande sorters anomalier på jorden”, säger studiens medförfattare Andreas Nilsson, geolog och universitetslektor i Lund till SVT.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: ISS framtid oklar när Ryssland lämnar [Dagens PS]