Dagens PS

Studie: Ny metod tar till vara hela fisken

Fisken
Fiskfärs kan användas till många smakrika fiskrätter. (Bild: Chalmers tekniska högskola, Ingrid Undeland)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

Visste du att mer än hälften av en fisks vikt rensas bort och aldrig når din tallrik? Nu visar en studie utförd på Chalmers att det är fullt möjligt att få ut fem fina delar, istället för bara filén, vilket är fina fisken för både hållbarhet och miljö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ta till vara samtliga delar av djuret har sedan en tid tillbaka varit en självklarhet när det gäller kött. På fisksidan har den filosofin tyvärr inte anammats på samma sätt, varför stora delar av fisken i dag rensas bort och går till djurfoder, eller i sämsta fall slängs.

Något som går stick i stäv med den svenska livsmedelsstrategin och är kostsamt för miljön.

fisk

Värdefulla resurser som med ny rensningsteknik kan tas tillvara. (Bild: Chalmers tekniska högskola, Haizhou Wu)

Värdefulla restråvaror

Enligt färsk forskning utförd på Chalmers kan detta dock lösas med hjälp av en ny sorteringsteknik som tar till vara fem delar av fisken, istället för en enda filé. Det lämnar värdefulla restråvaror som kan omvandlas till bland annat nuggets, fiskfärs, proteinprodukter eller omega 3-oljor.

Att ta till vara på dessa dyrbara näringskällor och se över hanteringen av fisk som råvara är därför ett måste, enligt forskarna bakom studien. Däribland Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap vid institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers.

“Med vår nya sorteringsmetod hanteras alla delarna av fisken lika varsamt som filén. Fokus ligger på att bevara kvaliteten genom hela värdekedjan. I stället för att övriga delar blandas samman i en och samma uppsamlingstank och blir biprodukter, tas de om hand var för sig och bevarar sin livsmedelskvalitet, precis som inom köttindustrin”, säger Undeland.

Livsmedel av hög kvalitet

ANNONS

Forskningen som är en del av det internationella projektet Waseabi visar även att den nya typen av sortering främjar hållbarheten för separata fiskdelar, vilket öppnar upp nya dörrar när det kommer till att producera livsmedel av hög kvalitet. Det är också en affärsidé som gör gott för de företag som hittills anammat den nya metoden med goda resultat.

“Sorteringstekniken ger oss mycket fler möjligheter att utveckla nya hälsosamma och välsmakande livsmedel och att utöka vårt sortiment. I år uppskattar vi att vi kommer att producera runt 200–300 ton färs från sillens ryggben, och ambitionen är att öka den siffran varje år”, säger Martin Kuhlin, vd för Sweden Pelagic som ingått i forskningsprojektet.

Läs gärna mer om Waseabi-projektet här!

Läs även: Här är de fem största hoten mot världens hav

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS