En förhållandevis bortglömd aspekt av kriget i Ukraina är vinproduktionen, som drabbats hårt av konflikten. Nu påbörjar den humanitära ideella organisationen Roots of Peace återuppbyggnaden av landets vingårdar genom att rensa minor. 

ANNONS

Det handlar om vingårdar i den ukrainska regionen Mykolaiv. Ett område där det odlats vin under tusentals år men som nu är täckt med ryska minor och andra explosiva rester från kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Här kommer den humanitära ideella organisationen Roots of Peace tillsammans med The Rotary E-Club of Ukraine inom kort att börja rensa landminor, rapporterar The Drinks Business. 

Vingårdar åter till Ukraina

Målet med projektet är att så snabbt och effektivt som möjligt återställa området så att de ukrainska vinproducenterna sakta kan börja återgå till det normala.

Parallellt med Roots of Peace projekt pågår även en global kampanj med syftet att utrota landminor och plantera jordbruk i dess ställe.

”Må vi förvandla gruvor till vinstockar och ersätta plågan av landminor med rikliga vingårdar i Ukraina – detta en uppmaning till handling”, säger Heidi Kuhn, vd för Roots of Peaces i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om mat, vin och krogar? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Det svenska vinundret – här växer vinet i Stockholm [Dagens PS]