En martini ska serveras på ett speciellt sätt, och det är inte med vodka. I alla fall om cocktail-experten Paul Feig får bestämma. Här listar han världens bästa barer.
Cocktail-experten: Här är världens bästa barer


Mest läst i kategorin
Paul Feig vet hur en cocktail ska serveras.
Finsmakaren ligger bakom boken Cocktail Time! The Ultimate Guide to Grown-Up Fun är även en berömd regissör med filmer som Bridesmaides och A Simple Favor bakom sig.
Besöker gärna världens bästa barer
Nu delar han med sig tipsen på sina bästa barer världen över.
Varför inte starta med London och då är det martinis som står på menyn precis som det hade gjort om James Bond hade fått välja favoritdrink.
Och när det gäller martini handlar det om gin, inget annat.
“Jag säger alltid: ‘Jag sa en martini, jag sa inte en vodkamartini'”, uppger Paul Feig till BBC Travel.
Senaste nytt
Nostalgisk Bond-bar
Dukes Bar i London är legendarisk för sina martinis, och baren ligger i de lyxiga kvarteren i Londons St James’s och ger nostalgi till agent 007.
“Det är en väldigt liten bar. Den ser ut som mormors vardagsrum”, säger Feig och tillägger:
“Det sägs att det var där Ian Fleming upptäckte martinin – så det finns en liten släng av James Bond-DNA över det hela.”
Det som gör martinin så överlägsen på Dukes Bar är att den aldrig blandas med is, utan ginflaskorna och glasen är istället iskalla så att ingen is behövs i drinken.
“Det finns ingen ursäkt för en martini som inte är iskall.”

När Paul Feig är i New York brukar han hänga på Upper East Side där hans favoritbar Bemelmans ligger.
“Institution” i New York
Han kallar stället en “institution” som man inte får missa, och som visar upp den där gamla sidan av staden, där baren – som ligger i Carlyle Hotel – öppnade 1947.
“De gör fantastiska martinis där”, säger Feig och förklarar att “bartendrar kommer fram när du är halvvägs genom din drink och byter ut glaset mot ett nytt iskallt fryst glas, och häller över det som är kvar”.
“Jag tycker det är fullständigt briljant. Varför gör vi inte alltid så?”

Capris bästa hak
När du åker till italienska Capri nästa gång får du inte missa Grand Hotel Quisisana.
Grand Hotel Quisisana, byggt år 1845, ligger i början av Via Camerelle – en bougainvilleasmyckad gata kantad av exklusiva butiker.
Feig tipsar att sätta sig på terassen och ta in omgivningen, och du behöver inte övernatta på hotellet för att ta en drink där.
“Allt på Capri passerar förbi där, och du kommer att ägna dig åt människoskådning. Det är helt enkelt magiskt.”
Istället för martini väljer han dock hellre något mer äkta italienskt som Aperol spritz eller limoncello.

Den som befinner sig i Kalifornien får inte missa Smoke House i Burbank.
Tidskapsel till Sinatra-eran
Smoke House tar besökaren tillbak till en era med Frank Sinatra och Vegas.
“Alla är coola, alla bär smokingar, kostymer och eleganta klänningar. Smoke House är som en tidskapsel från den eran.”
Det är mörka rum som gäller, som det ska vara på en bar i USA, inte ljust som i Europa, menar Feig.
Den som gillar “great vibes” på en bar ska dra dit, och beställa några “buffalo wings”
“De har fantastiska där,” säger Feig och tillägger att baren även serverar hans favoritdrink på bästa sättet.
“De har verkligen skickliga bartendrar – om du ber om en torr martini, så vet de exakt hur man gör en torr martini.”

Läs även:
Drinktime: Världens hetaste barer 2024. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.