Dagens PS

Brännland Iscider – historisk gäst på Nobelfesten

Brännland iscider
När Nobelbanketten gick av stapeln efter två års uppehåll serverades svensk cider till desserten. (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022

När Nobelbanketten under förra helgen gjorde sitt återintåg efter två års uppehåll var det med svensk Brännland Iscider i glasen. En historisk dryckeshändelse i Nobelsammanhang. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det fanns mycket att fira när årets Nobelpristagare skulle hyllas i Stockholms Stadshus. Efter pandemin var banketten efterlängtad och samlade totalt 1300 gäster, och pristagare pristagare från 2020 till 2022.

Första svenska vinet sedan 1901

Som seden bjuder serverades en kulinarisk upplevelse av stora mått. Så även på dryckessidan som det skulle visa sig.

Till desserten, som i år bestod av en bakad cheesecake med plommonkompott serverades nämligen Brännland Iscider 2021.

Det första svenska vinet som dykt upp på Nobelbanketten sedan starten 1901.

ANNONS

Senaste nytt

Dröm i uppfyllelse

Ett stilbrott sett till de viner som traditionellt sett serverats på banketten som brukar ha sitt ursprung i vinländer som Frankrike och Italien. Det gör årets dryckesval till en fjäder i hatten för svenska viner. För mannen bakom Brännland Iscider, Andreas Sundgren, innebär det också att en dröm gått i uppfyllelse.

”Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår tionde årgång är vi där.”, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Smak av Västerbottens vinterkyla

Iscider, från början cidre de glace, härstammar ursprungligen från Quebec i  Kanada.

Den söta smaken uppnås genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix, vilket motsvarar omkring 300 gram socker per liter.

En sockerkoncentration som uppnås av naturlig kyla, i det här fallet den västerbottniska vinterkylan.

Det ger en frisk cider med toner av rött äpple och inslag av honung och torkad frukt, som lämpar sig perfekt till både hård- och grönmögelostar och julens alla desserter. Kanske även en Nobeldessert om du har tur.

Brännland Iscider

Den söta och friska smaken i Brännland Iscider passar utmärkt till julens alla desserter.(Foto: Vinunic AB)

 

Nobelmenyn 2022

ANNONS

Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Dryck: 2012 Champagne Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru, France

Varmrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Dryck: 2021 Grattamacco Bolgheri Rosso, Tuscany, Italy

Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.

Dryck: 2021 Brännland Iscider, Västerbotten, Sweden

Brännland Iscider är en del av Systembolagets ordinarie sortiment.

Vill du läsa ta del av fler mat- och vintips? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

ANNONS

Läs även:Topplistan: Bästa sillen på julbordet 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS