Vinodling i rymden – ren science fiction eller är Elon Musk på nya äventyr? 320 vinrankor och 12 flaskor rött vin från Bordeaux ombord på SpaceX Dragon landade i havet strax utanför Florida i veckan.

ANNONS

Det kanske låter som något ur en science fiction-roman, men är i högsta grad verkligt. Företaget Space Cargo Unlimited ligger bakom ett forskningsprojekt i rymden som syftar till att klarlägga klimatförändringens påverkan på vårt jordbruk.

I november 2019 sköts vinflaskorna och rankorna upp i rymden som en del av företagets ’Mission Wise’ program. Därefter har de tillbringat ett drygt år på International Space Station (ISS). 

Efter tillbakafärden till jorden med Elon Musk ägda SpaceX Dragon, ska nu forskningsobjekten skickas till Frankrike för att analyseras på universitetet i Bordeaux. Genom bland annat DNA-analyser, ska man jämföra hur vinerna och vinrankornas egenskaper påverkats jämfört med referensobjekten som stannat kvar på jorden. 

”Vi ska undersöka allt som har förändrats,” säger delägaren och VD Nicolas Gaume till Decanter. Gaume beskriver avsaknaden av gravitationskraften som den ’ultimata stressen’. Vidare berättar han att forskarna är intresserade av att studera eventuella anpassningar som vinrankorna gjort under rymdåret.

Syftet är att öka kunskapen hur vinrankor, och mer generellt även andra grödor, kan anpassa sig till stressfaktorer orsakade av klimatförändringar.

ANNONS
ANNONS

Vinflaskorna ska slutligen även ingå i en privat provning under mars. Det kanske ska klargöras att det senare syftar på månaden.

Läs mer: Brändernas pris – överlever Kaliforniens vinindustri?