Matbluffar döljer sig i alla vinklar och vrår och 2022 var knappast något undantag. Här är produkterna som nominerats till antipriset ”Årets matbluff”.

ANNONS

Få saker retar upp konsumenter så mycket som produkter som inte håller måttet.

Ett dilemma som konsumentföreningen Äkta vara under de senaste åtta åren satt en ära i att belysa genom att årligen lyfta fram de aktörer på livsmedelsmarknaden som på ett eller annat sätt lurar konsumenterna.

Falsk marknadsföring som engagerar

 

Att falsk marknadsföring och otydlig produktinformation engagerar de svenska hushållen råder det inga tvivel om. Sammanställningen över 2022 års matmissar har genererat i hela 304 nomineringar. En siffra som kan jämföras med en tidigare toppnotering på 186 stycken nominerade matbluffar.

Bland de nominerade i år återfinns bland annat Arlas Keso med extra protein, som vid en granskning endast visat sig innehålla marginellt med protein.

En annan kandidat är GB Glace, som med sin nya, klimatanpassade och mjölkfria vaniljglass i storpack har retat upp konsumenterna.

ANNONS
ANNONS

Mer om GB och övriga nominerade läser du här.

Finalisterna i Årets matbluff 2022

1. Fazer Willja Oat for whipping
Vad är egentligen ”nordisk havre” och hur stor mängd krävs för att kunna ange det som huvudingrediens? Det är något som Fazer behöver fundera på. Åtminstone om de vill fortsätta marknadsföra sin vispbara havregrädde under nordiska förtecken. 

2. GB Glace Big pack vanilj
Att prioritera klimatet är viktigt, vilket glassjätten GB tagit fasta på med sin mjölkfria glass, gjord på bland annat vatten och ärtprotein. Så långt inga problem, vore det inte för texten ”kan innehålla mjölk” som vaksamma konsumenter funnit på ingrediensförteckningen. Hoppsan!

3. Bravo Röd apelsin
Apelsinjuice är fantastiskt. Särskilt om det också är gjort av apelsin. I Bravos juice ”Röd apelsin” är dock den största ingrediensen äpple, vilket kan ställa till det även för den mest väna av juicedrickare.

4. Arla Keso protein
Du som tränar mycket vet att en portion extra protein om dagen kan göra gott. Det vet Arla förstås också. Lite ivriga har de likväl varit med sin ”Keso Protein” där proteinhalten endast är en procent högre än i deras ”vanliga” Keso.

5. Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon
Det är inte var dag man stöter på lingoncider från Norrbotten på varuhyllan. Det blir av det skälet problematisk om cidern i fråga inte alls är gjord på lingon från ”skogar och myrar” utan tvärtom en produkt av aromer, äpplen och morot.

ANNONS
ANNONS

Vem tycker du förtjänar priset i år? Var med och rösta fram Årets Matbluff här!

Vill du läsa mer om mat, vin och topplistor? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Läs även: Burgerdudes listar: Sveriges bästa hamburgare [Dagens PS]

Läs även: Rapport: Unga dricker mindre – äldre dricker mer [Dagens PS]