Försäljningen av lyxbubblet har störtdykt under Coronapandemin, och en segsliten konflikt mellan odlare och de större champagnehusen hotade hela skörden. Nu kommer goda nyheter – årgången verkar bli strålande.

ANNONS

2020 ser ut att bli tredje årgången i rad med utmärkta viner. En sådan trilogi i toppårgångar är dessutom mycket sällsynt. Det här är naturligtvis positivt både för oss champagneälskare och för producenterna.

De goda nyheterna är extra välkomna efter ett 2020 som hittills inneburit stora svårigheter för Champagne. Först rasade försäljningen av champagne som en följd av covid-19 och alla lockdowns. Sedan följde en strid mellan odlare och champagnehusen som hotade hela skörden.

Champagnehusen var måna om att skära ner produktionen för att hålla priserna uppe, och odlarna som är beroende av varje kilo druvor man säljer ville inte minska volymerna nämnvärt. I sista stund lyckades man enas, och skördeuttaget begränsades till 8 000 kg druvor per hektar.

Vingårdar i Champagne: skördeuttaget är begränsat i år, men kvaliteten på druvorna är i topp. (Foto: Ubaldo Bitumi/Unsplash)
Vingårdar i Champagne: skördeuttaget är begränsat i år, men kvaliteten på druvorna är i topp. (Foto: Ubaldo Bitumi/Unsplash)

Ännu ett toppår

Det innebär en mindre skörd än normalt, men kvaliteten på druvorna ser ut att bli utmärkt. ”Efter de fantastiska årgångarna 2018 och 2019, verkar vi vara välsignade med ännu ett toppår,” säger Hervé Dantan, Chef de Cave hos Champagne Lanson, till tidningen Decanter.

Nästan alla vinområden i Frankrike har skördat tidigare än normalt i år, och Champagne är inget undantag. Pinot Noir mognade nästan två veckor tidigare, medan Chardonnay tog mer normal tid på sig.

ANNONS
ANNONS

”Naturligtvis måste vi vara tålmodiga och se hur vinerna utvecklar sig, men vi är väldigt optimistiska att det blir ytterligare en berömd trilogi av årgångar,” säger Dantan, som jämför läget med ett annat hat-trick av toppårgångar: 1988, 1989, 1990.

Läs mer: Kris för skumpan i coronans spår