Dagens PS

Unik Patek Philippe kan säljas för 20 miljoner

Patek Philippe
En extremt ovanlig klocka från Patek Philippe går nu under klubban (Foto: Christie's).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 03 okt. 2023Publicerad: 03 okt. 2023

Klockan från Patek Philippe med en diamant som skyddar urtavlan är “quiet luxury” i sin bästa form – nu går den under klubban hos Christie’s.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är extremt ovanligt att urmakaren Patek Philippe tar sig an en specialbeställning. När så ett av dessa ur dyker upp på auktion är det en händelse som inte går obemärkt förbi, skriver Robb Report.

För dig som verkligen vill anamma trenden ”quiet luxury” är det således dags att öppna den stora plånboken för en av de mest unika klockorna i världen.

En unik och sällsynt Patek Philippe

Patek Philippe tillverkade det lyxiga uret för en privat kunds räkning för mer än 30 år sedan.

Det som gör den här klockan verkligen speciell är den slipade diamanten på 13,4 karat som skyddar urtavlan i stället för det sedvanliga safirglaset.

Patek Philippe
En 13,4 karats slipad diamant skyddar urverket (Foto: Christie’s).

Ytterst få kunder lyckas med konststycket att göra en specialbeställning hos Patek Philippe. De lyckliga är så få att de går att räkna på fingrarna menar Nitin Nair, expert på Christie’s.

“För att kunna framföra en sådan begäran måste du tillhöra det absoluta toppskiftet av kunderna, men måste förmodligen också personligen känna Philippe och Thierry Stern, far och son som äger och driver verksamheten”.

ANNONS

Det var på 1990-talet som just en sådan kund besökte varumärkets butik i Gèneve. Med sig hade hen en stor och ovanlig, antik diamant.

Christies
Boetten är tillverkad i vitt guld och urtavlan i blått guld (Foto. Christie’s).

Sagt och gjort, Patek Philippe anlitade den berömda boett-tillverkaren Atelier Réunis för att designa en boett med diamanten som utgångspunkt.

Med Atelier Réunis vid ritbordet såg den asymmetriska klockan dagens ljus. Boetten är i vitguld och den skräddarsydda urtavlan i blått guld.

Patek Philippe tilldelade klockan referensen 3843/1, som också är graverad på baksidan.

ANNONS

Senaste nytt

Diamanten förstärker utseendet

Diamantens unika egenskaper förstärker urtavlans utseende, och enligt smyckeshistorikern Diana Scarisbrick, lyser “fasetternas reflexioner” upp urtavlan.

“Det är en effekt som bara kan uppnås med de klaraste av ädelstenar”, fortsätter hon.

ANNONS

Kan säljas för 20 miljoner

Senast en ref. 3843/1 dök upp hos Christie’s blev slutpriset 445 000 dollar, knappt 4,5 miljoner kronor med dagens kurs.

Den här specialdesignade juvelen förväntas dock inbringa mer än dubbelt så mycket. Förväntat slutpris ligger på mellan 1 till 2 miljoner dollar, det vill säga 10-20 miljoner kronor.

Auktionen äger rum den 5-9 oktober.

Vill du läsa mer om klockor och smycken? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Unik Rolex under klubban – för första gången

Episkt: en av världens rikaste städar ur förrådet

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS