För första gången har vraket av Titanic skannats i full storlek med hjälp av ”deep-sea mapping” som ger en unik 3D-bild av hela fartyget.

ANNONS

Nu kan vi se världens mest kända skeppsvrak, Titanic, som vi aldrig sett det förut, med en unik 3D-vy av hela fartyget som om allt vatten har dränerats bort, det rapporterar BBC.

Kan kanske visa vad som hände

Förhoppningen är att den nya så kallade deep-sea mapping-tekniken ska kunna hjälpa till att visa vad som hände när Titanic sjönk för 111 år sedan.

1912, när fartyget på sin jungfrufärd från Southampton till New York, körde in i ett isberg och sjönk, dog över 1 500 människor.

”Det finns fortfarande frågor, grundläggande frågor, som måste besvaras om fartyget”, säger Parks Stephenson, en Titanic-analytiker, till BBC News.

Enligt honom är 3D-skanningen av fartyget ett av de första stora stegen mot evidensbaserad forskning om Titanic, i stället för spekulationer.

Ger komplett bild av hela vraket

Sedan vraket av Titanic upptäcktes 1985 har det utforskat mycket, men vraket är så stort och det är så mörkt där det ligger att kameror endast kan fånga ögonblicksbilder.

ANNONS
ANNONS

Den nya skanningen fångar hela vraket och ger en komplett bild av Titanic, som ligger på botten i två delar med cirka 800 meter mellan fören och aktern.

Skanningen gjordes sommaren 2022 av Magellan, ett bolag som gör djuphavskartor, och Atlantic Productions, som gör en dokumentär om skanningsprojektet.

Kartlade vraket med 700 000 bilder

I över 200 timmar kartlade fjärrstyrda undervattensfarkoster vraket på längden och bredden och tog fler än 700 000 bilder från alla vinklar, vilket skapade en exakt rekonstruktion i 3D.

”Djupet på nästan 4 000 meter, representerar en utmaning, och du har strömmar på platsen också, och vi får inte röra någonting för att inte skada vraket”, säger Gerhard Seiffert, som ledde expeditionens planering, till BBC.

”Och den andra utmaningen är att du måste kartlägga varje kvadratcentimeter, även ointressanta delar, som på skräpfältet måste du kartlägga lera, men du behöver detta för att fylla i mellan alla dessa intressanta föremål”, fortsätter han.

Titanic känns fortfarande igen

Skanningen visar allt från hela fartygets skala, till små detaljer, som serienumret på en av propellrarna.

Trots att fartyget legat på havets botten i över 100 år kan dess för fortfarande omedelbart kännas igen, men aktern är en kaotisk röra, den kollapsade när fartyget sjönk.

ANNONS
ANNONS

I det fält av skräp som omger Titanic ligger föremål utspridda, exempelvis statyer, oöppnade champagneflaskor, utsmyckade metallarbeten från skeppets inredning samt personliga ägodelar som skor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nu kan du köpa Titanic – av 9090 bitar lego [Dagens PS]