I ett slott i Vasastaden började det tillverkas porslin 1726. Företagets växte och blev snart känt som Rörstrands. Här är dess historia.
Rörstrands porslin – en fascinerande historia
Mest läst i kategorin
När du kommer till Lidköping är en av stadens stora sevärdheter porslinsmuseet hos porslinstillverkaren Rörstrands.
Och det är en fascinerande historia som museet berättar. Men – ingenting i staden skvallrar om att det funnits något som hetat Rörstrand. För det var någon annanstans som berättelsen tog sin början.
Vi får förflytta oss till Stockholm och 300 år bakåt i tiden.
Rörstrands slott var en av de fastigheter som byggts långt ut på malmarna och hette från början Stora Rörstrand.
Området hade anor ända tillbaka till 1200-talet men det var under den förmögne borgaren Mårten Wewitzers, adlad Rosenstierna, som fastigheten kom att bli ståndsmässig.
Ett anrikt slott med spännande historia
1649 införlivades Stora Rörstrand i hovets egendomar då drottning Kristina anlade en riddarakademi. Där fick adelns unga män utbildning i ridning, fäktning och dans.
Slottet kom så småningom att rymma andra verksamheter, som förvaring av ryska krigsfångar under de stora nordiska krigen.
Senaste nytt
Europas näst äldsta porslinsfabrik
1723 startade den verksamhet som området skulle bli mest ihågkommet för, porslinstillverkning.
Att bygga en porslinsfabrik var något riktigt stort och modernt. Det fanns endast en fabrik vid den här tiden i Europa, i tyska Meissen.
Porslin var ett nytt material i Europa. Det hade kommit med handeln från Asien och de ostindiska kompanier, som hämtade exotiska varor på sina resor under slutet av 1600-talet.
Egna mönster av kungens egen hovarkitekt
Tillverkningen vid Rörstrands slott sköttes av den anställda tyska porslinsmakaren Johann Wolff och delarna gjordes av fajans, poröst lergods överdraget med tennlasyr. Mönstren målades oftast i koboltblått efter de populära ostindiska serviserna.
Snart började kunderna efterfråga egna mönster som skulle skilja sig från det importerade ostindiska mönstren. Gustaf III:s hovarkitekt Jean Erik Rehn tillfrågades. Han presenterade ett antal mönsterförslag som kom att bli fabrikens egna.
Nya färger och en komplett servis
1770 blev en ny brytpunkt i fabrikens historia. Då målades inte längre mönstren bara i blått utan i flera andra, starka färger.
Den första kompletta servisen, “Sepia”, lanserades i samma veva.
Konkurrenten födde varumärket
1758 dök den första svenska konkurrenten upp på marknaden.
I samband med detta uppkom behovet av ett varumärke för fabriken utanför Stockholm – och Rörstrands eget varumärke var fött.
Industrialismen trycker på
När industrialismen kom till Stockholm introducerades nymodigheter som ångmaskinen i landets fabriker.
År 1800 fick Rörstrand sin första ångmaskin och då satte den fullskaliga produktionen igång på allvar. Handmålningen ersattes med koppartryck och större kompletta serviser blev allt mer efterfrågade.
Med tiden tog Rörstrand fram nya material, 1857 kom till exempel den första servisen i benporslin.
Ett av landets största företag
I mitten av 1800-talet hade Rörstrand vuxit till ett av Sveriges tio största företag.
Robert Almström var en av de disponenter som såg till att föra Rörstrand framåt, och 1884 grundande han filialen Arabia i Finland. Under Almströms tid tiodubblades tillverkningen inom varumärket Rörstrands.
Företaget växer – och gör succé
1884 införde Rörstrand en ny stämpel med de karakteristiska kronorna.
Serviser som Flytande blått, Japan och Svenska slott och herresäten var populära och sålde i förhållandevis stora antal.
Företagets sortiment växte stadigt. På världsutställningen i Paris år 1900 gjorde Rörstrands stor succé med sina stora serviser och porslinsurnor i jugend-stil.
Fabriken hade då över 1100 anställda.
Flytt till Göteborg – och vidare
Genom uppköp kom Göteborgs porslinsfabrik att tillföras Rörstrands år 1914. För att tillföra kapital till bolaget, såldes Arabia 1916.
1926 börjar trycket från staden bli för stort för fabriken. Bostadsbebyggelsen i Birkastan hade omringat fabriksområdet och en flytt av verksamheten blev ett måste.
Marken såldes och byggnaderna revs. Hela tillverkningen flyttade till Göteborgs porslinsfabriks lokaler.
1922 hade Rörstrand startat ett samarbete med AB Lidköpings Porslinsfabrik och allteftersom flyttades tillverkningen från Göteborg till Lidköping.
Arabia köpte Röstrands
1975 köpte det tidigare dotterbolaget Arabia upp Rörstrand. Ägarbyte och omstruktureringar fortsatte emellertid i den pressade svenska porslinsbranschen.
I december 2005 tillverkades den sista biten porslin i Rörstrands egna svenska fabriker.
Tillverkningen flyttades till Ungern och Sri Lanka – därmed gick en 250-årig svensk industriproduktion i graven.
Läs också om:
260 miljoner för kinesisk porslinsskål
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.