Dagens PS

Målning värd en miljard hittad – efter kommunens blunder

målning
Den upphittade tavlan liknar flera av Botticellis andra målningar föreställandes Jungfru Maria och Jesusbarnet. (Foto: Wikimedia Commons)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 04 dec. 2023Publicerad: 04 dec. 2023

Italienska myndigheter glömde vem som hade fått ansvar för konstverket – hittades hemma hos familj efter flera decennier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En av italienske målaren Sandro Botticellis sista verk har hittats i ett hem i södra Italien – efter att ha varit försvunnet i decennier, rapporterar CNN.

Sedan början på 1900-talet hade målningen, som föreställer Jungfru Maria och Jesusbarnet, hängt i en kyrka i en förort till Neapel.

Efter att kyrkan skadats i en jordbävning på 1980-talet fick en familj i uppdrag av församlingen att förvara tavlan. De första åren kontrollerade och hjälpte lokala myndigheter familjen att hålla konstverket i skick – sedan upphörde kontrollerna.

Läs mer: Räddningen – Sverige får behålla kända tavlan – Dagens PS

Misstänks inte för brott

De lokala myndigheterna tycks sedan helt ha glömt vilka som hade anförtrotts målningen, eftersom den till slut listades som “saknad”.

I somras kunde den äntligen spåras tillbaka till familjen, som hade haft den hängandes i sina hem genom åren. Familjen misstänks inte för något brott.

“Tack vare statens ingripande kommer det här helt okända verket för allmänheten nu att kunna ställas ut igen”, säger polischef Massimiliano Croce.

ANNONS

Läs mer: Det tyckte Napoleon om att dricka – och det var inte bubbel – Dagens PS

Värd 100 miljoner euro

Motivet känns igen från flera andra av Botticellis verk och föreställer en blond och slöjtäckt Jungfru Maria hållandes ett knubbigt Jesusbarn i sitt knä.

Enligt konsthistorikern Peppe Di Massa är den återfunna tavlan ett av Botticellis mest älskade verk, tack vare att den Jungfru Maria som avbildas inspirerats av konstnärens musa Simonetta Cattaneo Vespucci, skriver The Guardian.

Målningen uppskattas vara värd så mycket som 100 miljoner euro – eller en miljard kronor. Så småningom kommer den att ställas ut i ett av de nationella museerna i Neapel, efter en omfattande restaurering som väntas pågå i minst ett år.

Läs mer: Mästerverk för kvarts miljard hängde i köket – nu på Louvren – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS