Dagens PS

Räddningen – Sverige får behålla kända tavlan

tavlan
Målningen "Batavernas trohetsed till Claudius Civilis", av Rembrandt Harmensz van Rijn. Olja på duk 196 x 309 cm 1660-tal, hängandes på Nationalmuseum. (Foto: TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Nationalmuseum hade inte längre råd att hyra Rembrandts konstverk – då kom en hemlig donator till undsättning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nederländske konstnären Rembrandts världsunika målning ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilus” har funnits i Sverige sedan 1700-talet.

Nu står det klart att tavlan kommer fortsätta ha sin hemvist här – åtminstone i drygt sju år till. Detta tack vare en anonym donation, skriver Konstakademin i ett pressmeddelande.

“Det är bra för Konstakademien och det är bra för Nationalmuseum och det är bra för Sverige”, säger Elisabeth Alsheimer Evenstedt, Konstakademiens ständiga sekreterare, till TT.

Läs mer: Målning såld för 39 miljoner dollar – räddar museum – Dagens PS

400 000 kronor – om året

”Batavernas trohetsed till Claudius Civilus” har ofta lyfts fram som en av den svenska museivärldens viktigaste klenoder, enligt SR Kulturnytt. Sedan 1864 har tavlan hängt på Nationalmuseum i Stockholm.

Etersom museet inte äger konstverket, har det sedan 2018 kostat 400 000 kronor om året att hyra tavlan av Konstakademien.

När räntekostnaderna ökade för museets renovering hamnade man i ekonomisk kris – vilket riskerade att gå ut över museibesökarnas fortsatta möjligheter att kunna bevittna Rembrandts tavla.

ANNONS

Läs mer: Michelangelos hemliga rum visas för allmänheten – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

“Lösningen vi hade hoppats på”

Konstakademien lekte nämligen med tanken att låna ut målningen till Rijksmuseum i Amsterdam, men tack vare den anonyma donationen har man nu förlängt det tidigare avtalet med Nationalmuseum.

“Det är väl den typ av lösning vi hade hoppats på egentligen, alltså att få någon typ av hjälp med det här i den här situationen”, säger Per Hedström, tillförordnad överintendent på Nationalmuseum.

Att Rembrandts verk fortsätter att visas i Nationalmuseum har varit avgörande för donationen, men i det nya avtalet kan tavlan även lånas ut nationellt och internationellt under kortare perioder.

Hyresavgiften kommer fortsättningsvis att ligga på 400 000 kronor om året.

Läs mer: Kejsarens ikoniska hatt såld för miljoner – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS