Dagens PS

En bärande IKEA-klassiker

IKEA Frakta
Med miljontals sålda kassar så finns de idag över hela världen använda till allt och det mesta. (Foto: IKEA)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 22 mars 2023

Du vet den där blå IKEA-kassen som du har hemma och kånkar runt skidhjälmar, ved till kaminen eller den senaste tvätten i – det är IKEAs genom tiderna mest sålda produkt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Officiellt heter den ju Frakta, vilket ju passar syftet väl. Designades för över 30 år sedan av syskonparet Knut och Marianne Hagberg, vilka sedan dess arbetat med design för IKEA.

IKEA Frakta

Knut och Marianne Hagberg – duon som skapade Frakta. Bland så mycket annat för IKEA. (Foto: IKEA)

Bakgrunden till kassen handlar om logistik i det lilla. När IKEA på 1960-talet så smått började sälja mer än stora möbler i varuhuset, noterades det så småningom att kunderna hade svårt att bära runt de mindre inredningsdetaljerna genom varuhuset.

IKEA Frakta

Det var när IKEA började sälja smått, som behovet av en smidig bärkasse föddes. (Foto: IKEA)

Ingvar Kamprad och hans vapendragare Sten Lundén, bedömde i mitten på 1980-talet bekymret så stort att något måste göras. Varuhusen hade löst problemet lokalt med egna vagnar och andra lösningar, men de passade dåligt in i IKEAs butiksplanering.

Måste bli enklare att bära

De båda herrarna kom snart fram till att det behövdes en enkel kasse som skulle kunna hållas i handen, bäras på axeln eller hängas på möbelvagnarna. Den skulle dessutom vara så rymlig och stark att den skulle kunna bära 50 kilo.

IKEA Frakta

I allra första början var alla Frakta gula. Men för att skilja varuhusens egna och de som skulle med hem till kunderna, så uppfanns den blåa till-salu-kassen. (Foto: IKEA)

ANNONS

Under en resa i Taiwan visade en underleverantör en kasse som användes lokalt för att bära hem ris i. Gjord av polypropylen och enkel att hantera. Efter ett provlyft med en av de anställda, som bedömdes väga runt de 50 kravkilona, insåg Kamprad att han hittat sin väska.

ANNONS

Senaste nytt

Var bara gul från början

Efter många beslutsvändor, började Frakta tillverkas 1989 i en klargul färg och var från början endast avsedd för att användas inom varuhusen.

IKEA Frakta

Frakta-konceptet har dykt upp i lika sammanhang genom åren. Som i Ypperlig-kollektioner från 2016 då den dök upp i en skogsgrön färg. (Foto: IKEA)

Men när efterfrågan snart växte för att köpa hem kassen och kunna bära grejerna ända hem, kompletterades den gula varuhuskassen med en blå köpa-hem-variant.

IKEA Frakta

Storstomma heter den regnbågsfärgade varianten som togs fram till stöd för UNHCRs arbete för alla människors lika värde. (Foto: IKEA)

Så ser du en gul frakta på stan eller hemma hos vännerna, så vet du att det är en Frakta på rymmen från IKEA.

100-tals miljoner sålda

ANNONS

Frakta tillverkas än  idag av polypropylen och är helt återvinningsbar. Sålde bara under 2020 i 2 142 997 exemplar, vilket placerar den på försäljningstopplistans tron. Totalt har ett 100-tal miljoner Frakta tillverkats av IKEAs underleverantörer i Taiwan.

Läs mer:

Om Ikeas historia på deras museum

IKEAs kvittomiss

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS