Dagens PS

Föremålen i ditt hem som kan vara guld värda

auktion
En oslipad diamant! Möbler i furu, exempelvis av formgivaren Axel Einar Hjorth, kanske inte ser så mycket ut för världen, men kan inbringa stora summor (Foto: Uppsala Auktionskammare).
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 27 juni 2023Publicerad: 27 juni 2023

Semestertider – då vill många städa och röja sina hem. Men se upp innan du slänger vissa saker – de kan nämligen vara guld värda. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilka oväntade skatter har du i dina gömmor?

I sommar när du rensar bland dina saker i lägenheten eller sommarhuset, gäller det att se upp så att du inte slänger något av värde.

Om du är tveksam – kolla upp vad dina saker är värda innan du slänger dem. För –  i den allra mörkaste vrån i din gillestuga eller sjöbod kan oslipade diamanter gömma sig.

Skippa konsten

I år finns det två saker som du ska leta lite extra efter bland dina gömmor – och det handlar inte om konst.

Priset på konstverk kan variera stort – bara från dag till dag. Det som trendar inom konst i dag kan vara mindre attraktivt i morgon.

“Att hänga ner en tavla från väggen är mer av ett riskmoment, det kan vara så att jag får 8 000 en bra dag för den men bara 3 000 en dålig dag”, säger Andreas Siesing, intendent på Auctionet, till SVT Kulturnyheterna.

auktion

I oroliga tider är guld attraktivt på auktionsmarknaden (Foto: Staffan Löwstedt / SvD/TT).

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Gulläge för dina smycken

I kristider sticker ofta guld ut – och är ett säkert kort på auktionsmarknaden. Ofta ökar försäljningen av just guld- och silversmycken i oroliga tider.

Leta efter smycken i guld i ditt hem – halsband, armband, ringar. När kilopriset för ädelmetallen är högt, kan även ett litet smycke inbringa mycket pengar.

hem

Möbler i furu av Axel Einar Hjorth är fortsatt eftertraktade. Detta bord klubbades för 540 000 kronor hos Bukowskis för några år sedan (Foto: Bukowskis).

Furu – fortsatt glödhett

Kim Kardashian och maken Kanye West har dem i sitt hem – kanske har du dem också därhemma?

De är bruna, enkla – och kan vara mycket värdefulla. Sportstugemöblerna i furu slog ned som en bomb på auktionsmarknaden för några år sedan och tog världen med storm. Framför allt har priserna för möbler av NK-formgivaren Axel Einar Hjorth varit skyhöga – nu har trenden även smittat av sig på andra formgivare inom samma område.

“Trenden har drivit med sig ett ökat intresse även för sextiotals- och sjuttiotalsfuru. Det är bara att kliva ner i gillestugan och rota”, säger Andreas Siesing till SVT.

ANNONS

Innan du slänger – eller eldar upp – möbler av detta slag, bör du kolla upp formgivare och värde.

Läs även: Konsten att locka både samlare och salonger

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS