Dagens PS

Årets auktion: Bland hundar, brandbilar och vrålåk

auktion
I slutet på september klubbas två fantastiska bilsamlingar bort på auktionshuset Bonhams stora amerikanska höstauktion. Här för du ett smakprov. (Foto: Bonhams)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 12 sep. 2023

Som direkt arvtagare av E.I. du Pont, grundare av kemiföretaget du Pont, hade Andrew Edmonds alla möjligheter att berika sitt liv med det han gillade. Det visade sig bli ett brokigt val. Nu går hans dyrgripar på auktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 14 januari 2023 dog Andrew Edmonds. En samlare av rang som, i sin och hustrun Marshas stora 1960-talsvilla vid Riomar Bay i Florida, haft en fantastisk samling föremål dolda för allmänheten.

På den stora tomten fanns bland annat ett stort garage rymmande några av bilvärldens mest ikoniska bilar.

Tomten var också anpassad för parets stora passion: engelska Mastiff-hundar. Genom årens lopp räddade de över 15 förvildade gathundar till ett nytt liv på deras ägor.

I garaget på denna fantastiska strandtomt, har familjen Edmonds haft sin fantastiska bilsamling. Nu ska den säljas på Bonhams stora höstauktion. Och är du intresserad av huset, så ska det faktiskt också säljas. Förväntat pris är någonstans i häraden runt 300 miljöer kronor. (Foto: James Norten/Sotheby’s)

Unik samling på auktion

Nu ska parets unika bilsamling säljas på Bonhams Audrain Concours auction i Newport, Rhode Island.

Nio fantastiska bilar från familjen Edmonds samling kommer klubbas iväg tillsammans med en stor samling europeiska sportbilar från bilsamlaren James Messenger.

Du kan frossa bland många av bilvärlden stora ikoniska märken; Cadillac, Porsche, Packard, Aston Martin, Mercedes Benz och Bentley är några av de bilar som kommer byta ägare under dagen.

ANNONS
Svårt att åka mer ståndsmässigt än i en en av 1920-talets stora lyxbilar. Cadillac V16 var nog rätt på alla sätt, utom när det gällde timingen. Sämre ekonomisk tid än 1930-talets första år i USA är nog svårt att hitta. (Foto: Bonhams)

En av auktionens dragplåster är en fantastisk Cadillac V16 från 1931. Modellen var General Motors försök att svara på lyxbilmärket Duesenbergs ställning som högst upp på status-stegen.

ANNONS

Senaste nytt

Dålig tajming

Modellen med V16-motor, släpptes 1930 och kom i en tid där depressionen just hade slagit klorna i USA. Marknaden på hemmaplan var ytterst begränsad, varför många bilar från de första årsmodellerna kom att exporteras.

Kanske lite nördigt med en bild på en motor, men även en teknisk pryl kan vara otroligt vacker. Som denna Cadillac V16. En fröjd för ögat att se och en lika stor fröjd för örat att lyssna på . (Foto: Bonham’s)

Ett antal hamnade faktiskt i Sverige och ett fåtal av dessa finns faktiskt kvar än idag.

Detta exemplar köptes av Andrew Edmonds redan 1982 och har sedan dess genomgått en totalrenovering till dagens mycket fina skick.

Huvudnumret på auktionen

ANNONS

Huvudnumret från James Messengers samling får nog anses vara den Mercedes-Benz 300 SL Roadster som visas.

300 SL har ju ända sedan den släpptes på marknaden 1955 varit en ikon och är fortfarande en av den klassiska bilvärldens mest eftertraktade modeller.

En Mercedes 300 SL har inga dåliga vinklar. Bilen är vacker från vilket håll du än tittar på den. Men vilken som är snyggast av coupén eller roadstern, det är något som inte ens de lärda kan svara på . (Foto: Bonham’s)

Bilen fanns att få i två varianter. Den mest kända är coupén med måsvingar, som efter några år kompletterades med en öppen Roadster.

Mer om denna godbit läser du här!

Matching numbers

Bilen från Messengers samling är en 300 SL Roadster från 1960, som genomgått en total proffsrenovering till dagens fina skick.

Bilen är korrekt från fabrik med matching numbers på chassie, kaross och motor.

ANNONS
En av bilvärldens mest eftertraktade platser att sitta på. Har du suttit i och kört en 300 SL, har du ett kryss i en av de mest ikoniska checkboxarna. (Foto: Bonham’s)

Så sätt ett kryss i almanackan den 29 september då det är dags för auktion, och se till att köpa hem någon av dessa fantastiska bilar till Sverige.

Läs mer:

Om årets auktion här

Om den okände svenske konstsamlarens föremål som nu auktioneras bort

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS