Här möts vithaj och människor dagligen

Uppdaterad: 09 juni 2023Publicerad: 09 juni 2023
vithaj
Det finns inte någon anledning att vara alltför rädd för vithajen (Foto: Pixabay).

Vithajen anses vara världens farligaste haj, men nu visar forskning att vithajar och människor kan umgås utan risk för blodspillan.

ANNONS
ANNONS

De allra flesta människor väntar nog med simturen då det är skymtas vithaj i vattnet. Och det med goda skäl – med 300 rakbladsvassa tänder, och ett luktsinne som kan vittra blod på två kilometers avstånd är vithajen inte direkt en riskfri bekantskap.

Men egentligen är det vithajen som borde vara rädd för oss.

Hajar har levt i världshaven i mer än 400 miljoner år, men i dag har beståndet minskat till följd av överfiske och plastföroreningar i haven.

Ett dagis för unga vithajar

Vid ett par stränder ut med Kaliforniens kust har forskare noterat att vithajar och människor allt mer frekvent spenderar tid i vattnet samtidigt, och ofta varje dag.

Att människor och hajar nu verkar vara i vattnet på samma plats samtidigt är något som fått forskare att reagera, skriver Newsweek.

Man såg att unga vithajar bildade grupper som simmade tillsammans i flera månader vid samma stränder –  mellan 40 och 50 unga hajar i ett område som bara är ett par kilometer långt.

ANNONS
ANNONS

Vithajar och människan möts varje dag

Forskarna fann att på vissa platser där de unga vithajarna samlades var den dagliga “samförekomsten av människor och dessa rovdjur”  strandområden, 97 procent.

Samtidigt har attackerna mot människor inte ökat.

Antalet oprovocerade hajbett i södra Kalifornien är få – sedan 2000 har endast omkring 20 oprovocerade vithajsbett registrerats.

“Slutsatsen från studien är att människor och hajar är runt varandra nästan varje dag, med ökande frekvens, men vi ser inte en ökning av hajbett på människor”, säger Patrik Rex som genomfört studien.

Lämna hajen ifred

Nu hoppas Rex och hans kollegor att studien kommer att bidra till att minska rädslan för hajar längs USA kust.

“Unga vithajar är fortfarande mycket stora rovdjur, men det verkar så länge vi lämnar dem ifred kommer de att lämna oss ifred”, sa han.

Vill du läsa mer nyheter? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Smugglare åkte fast med valspya värd 40 miljoner

ANNONS
ANNONS