Dagens PS

Här är honungen som gör dig "galen"  

Honung
Honungen (inte på bild) tillverkas av bin som plockat giftigt pollen från rhododendronbuskar (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 28 nov. 2024Publicerad: 28 nov. 2024

En sked för hälsan, en burk för akuten. Turkiets legendariska ”deli bal” – eller ”galen honung” – är både en naturens gåva och en riskfylld delikatess. Den har använts som folkmedicin i tusentals år – men för mycket kan göra mer än att lugna nerverna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I de dimmiga bergen i Kaçkar-regionen, där rododendronblommor sprakar i lila, jobbar biodlaren Hasan Kutluata med en mycket speciell honung. 

”Deli bal”, eller ”galen honung”, får sin kraft från nektarn av en rododendronart. Denna nektar innehåller grayanotoxin – ett naturligt toxin som ger honungen dess karaktäristiska smak – och sina psykoaktiva egenskaper.

En enda tesked ska kunna sänka ditt blodtryck och ge dig ett milt rus. En tesked till kan ha förödande konsekvenser. 

“Vi måste vara försiktiga med hur mycket vi konsumerar”, säger biodlaren Kutluata till CNN

Galna eller döende 

Mad honey har fascinerat människor i tusentals år. 

Redan på 97 f.Kr. använde kung Mithridates VI honungen som ett strategiskt vapen för att oskadliggöra romerska soldater genom dess berusande och förlamande effekter, skriver The Guardian.  

Sedan dess har honungen haft en plats i såväl folkmedicin som västerländsk populärkultur. Den används traditionellt för att behandla högt blodtryck, impotens och andra åkommor. Enligt vissa ska den även fungera som ett naturligt afrodisiakum.

Redan tidigt i historien uppdagades dock riskerna. 

ANNONS

På 300-talet f.Kr. skrev den grekiske generalen Xenofon om hur hans soldater blev utslagna efter att ha frossat i honungen vid Svarta havets kust. 

“De som åt lite blev som berusade, medan de som åt mycket verkade galna eller döende”, skrev han.  

Läs också: Larm: Dubbelt så många dör av alkohol. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

“Naturens skatt”

För biodlaren Hasan Kutluata är honungsskapandet mer än bara ett yrke – det är terapi. 

“När jag är stressad går jag till bina. Jag öppnar kupan och tar hand om dem, och allt känns bättre”, säger han.

Familjens hem, som är beläget i byn Yaylacılar, ligger omgivet av orörd natur vilket biodlarna menar är nyckeln till honungens kvalitet. 

“Vår natur, höjden och avsaknaden av bosättningar är det som gör skillnad”, säger Hasan Kutluatas fru Emine.

En dyrbar delikatess

ANNONS

Deli bal är lagligt i många länder och säljs ofta till höga priser. En burk kan kosta flera tusen kronor. 

Houngen är laglig även i USA. Där har dock FDA gått ut med en officiell varning för att konsumera honungen på grund av just förgiftningsrisken.  

Läs också: Proteinhysteri: Äter du för mycket? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]