Dagens PS

Världsekonomin – så här mycket kostar depression

depression
Att vara deprimerad leder även till följder för ekonomin. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Hälsoexperter har länge larmat om att den psykiska ohälsan i världen ökar rekordsnabbt. När människor inte kan fungera normalt och arbeta så leder det även till minus för ekonomin, där det visar sig att det rör sig om en rekordsumma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste åren har inte direkt varit en dans på rosor för den som redan var deprimerad tidigare. En pandemi med lockdowns som förbjöd människor att umgås med varandra, följt av skenande inflation och räntor, där mångas privatekonomi åkte på en käftsmäll.

Allt fler är deprimerade runt om i världen. Ju mer vi avskärmar oss från varandra bland annat genom att spendera timmar på sociala medier – desto värre ser det ut att bli. I USA har utvecklingen redan lett till att flera delstater stämmer Meta och anklagar bolaget för att underblåsa en psykisk kris bland ungdomar genom att att göra sina plattformar som Instagram beroendeframkallande. Appen kopplas till ångest, depression och sömnlöshet hos barn.

Rekordhög depression

Den globala siffran för depression är alarmerande, där WHO uppger att fem procent av den vuxna befolkningen, eller 280 miljoner människor, lider av den psykiska sjukdomen.

Det är inte bara jobbigt för alla som drabbas, utan det drabbar även den globala ekonomin eftersom människor som har depression ofta inte kan prestera fullt ut. I siffror handlar det om runt en biljon dollar om året som går upp i rök.

“Det är verkligen betydande”, säger USA:s överläkare Vivek Murthy och tillägger att den summan enbart tar upp depression och inte annan psykisk ohälsa som ångest.

ANNONS

Senaste nytt

Arbetsplatser måste satsa mer

Därför måste samhället och arbetsplatserna lägga betydligt mer krut på att försöka göra livet lättare för anställda som känner sig drabbade. Vivek Murthy beskriver den mentala hälsan “som bränslet” som för oss framåt i våra dagliga liv, skriver Fortune.

ANNONS

“När vi kämpar med vår mentala hälsa påverkar det vår produktivitet på arbetsplatsen, hur engagerade vi är i vårt arbete och till och med hur länge vi stannar kvar eller är frånvarande”, säger han.

Läs även:

Då uppstår våra depressioner – Dagens PS

Fem saker du kan göra själv om du lider av depression – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS