Tantra och evigt liv – hälsotrender 2023

Uppdaterad: 30 dec. 2022Publicerad: 30 dec. 2022
Träningsklocka
En concierge som kan tolka olika hälsodata, kanske också från våra träningsklockor. Det kan bli en hälsotrend 2023 (Foto: TT)

Christophe Jauquet är expert på hälsobranschen och försöker ständigt att förutspå vad kunderna vill ha härnäst. Nu har han ställt in kristallkulan på 2023 och förutspår våra hälsotrender nästa år.

Tidningen Chef listar några av Jauquets förutseelser för nästa år. En glimt av var man kan gå in i ett nytt liv – både som hälsofreak och entreprenör i branschen.

ANNONS
ANNONS

Psykisk hälsa före fysisk

2022 började världen se bevis på vad man redan sedan tidigare visste – att mental hälsa faktiskt spelar roll. Visst behöver vi tänka på kost och motion, men som människor måste vi ta hand om oss själva också på andra sätt. Hälsotrend nummer ett nästa år blir att ta hand om psyket.

Evigt liv – fortsatt hälsotrend

Medan miljardärerna fortsätter med experiment som helt ska lura döden, så fortsätter även vanliga löntagare att optimera åldrandet. En del forskare menar att människor snart kan uppnå en ålder på 120-150 år förutsatt att en del medicinska framsteg. I populärkulturen är temat ständigt aktuellt. Än så länge är ingen odödlig, men försöken fortsätter 2023.

Makten över sömnen

Att ta kontroll över kroppsklockan eller den cirkadiska hälsan har blivit allt viktigare. Sömnen är helt avgörande för hur vi mår, och knutet till den är kroppen reaktioner på ljus och mörker. Här finns möjligheter för entreprenörer som vill hjälpa vintertrötta stackare.

Vägledning i dataträsket

Att erbjuda en hälso-concierge till friska som sjuka människor kan vara en viktig framtida tjänst. Våra journaler fylls med data, och läkare har inte alltid tid att tolka den åt oss.

Gemenskap kring hälsa i sociala medier

Vi kommer i allt större utsträckning att organisera oss i grupper på sociala medier för att organisera och diskutera våra hälsoaktiviteter, till exempel träning. Det är en hälsotrend som redan pågår, men som kommer att öka än mer.

Fitness som medicin

Träningsvågen är inte över, och då finns det utrymme för den att förgrenas. Jauquet förutspår att vi kommer att få ”medicinska gym”, där huvudsyftet inte blir att snabbt bygga muskler, utan att maxa hälsovärden i kroppen.

Sexuell hälsa

Sex blir en medicinsk behandling bland andra, eftersom man vet att det har ett samband med bättre mående, förutspår Jauquet. Som exempel pekar han på organiserade aktiviteter för tantra. Att se det som en hälsotrend öppnar för ett nytt sätt att göra branschen affärsmässig.

Läs också:

Smarta enkla träningstips utan redskap

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS