Det är lätt att se och känna när vi bränt oss i solen, men något vi ofta inte märker är att solen accelererar hudens åldrande och kan öka risken för hudcancer.

ANNONS

Nu när vädret blir varmare kommer många av oss spendera mer tid utomhus och då är det viktigt att komma ihåg solskydd, även om det är molnigt.

”Självklart, sommartid är vi mer utsatta för mer sol, men varje dag bör vi vara medvetna om det faktum att det är etablerat och välkänt att ultraviolett strålning är cancerframkallande, förutom det faktum att det kan påskynda åldrandet av huden,” säger Adam Friedman, professor och ordförande för avdelningen för dermatologi vid George Washington School of Medicine and Health Sciences, till CNN.

Alla behöver solskydd

Den som har mörkare hy har ett bättre skydd mot solen, men det ger inte ett komplett skydd mot solskador. Människor med mörkare hy har lägre risk att drabbas av melanom än ljushyade, men de kan ändå drabbas, det påtalar Darrell Rigel, klinisk professor i dermatologi vid Mount Sinai Icahn School of Medicine i New York City.

Ofta förknippar vi hy som är bränd av solen med kraftigt röda märken, men alla hudtyper kan brännas av solen och orsaka för tidigt åldrande av huden. Solskyddskrämer har ofta vit färg, och det fungerar bra för ljushyade att smörja på ett tjockt lager, men det passar inte alla.

Hitta ett solskydd du gillar

Det är viktigt att hitta en soskyddskräm man gillar så att man använder den igen och igen, eftersom det behövs.

ANNONS
ANNONS

Adam Friedman menar att det inte finns någon produkt som passar för alla och att det kan vara svårt att hitta en som fungerar bra mot huden. Lyckligtvis är några mineralbaserade solskyddskrämer med färg som ska matcha olika hudtoner på väg till marknaden, det finns också genomskinliga mineralbaserade solkrämer.

Använd solskydd varje dag

Varje år släpper The Environmental Working Group, EWG en guide för användning av solskydd. Carla Burns, chef för EWG:s kosmetiska vetenskapsavdelning, säger att man ska använda ungefär ett fullt shotglas för en insmörjning.

Det finns två typer av solskyddsmedel, det du använder varje dag och det du använder när du ska vara utomhus i flera timmar. Adam Friedman rekommenderar att du använder en fuktkräm med solskydd till vardags, eller smink med solskydd.

När du ska spendera hela dagen i solen är det viktigt att du smörjer in dig varannan timme, eller efter att du badat, om du är på stranden, annars får du inte rätt nivå av skydd, det menar Carla Burns.

Smörj in hela kroppen

Alla kroppsdelar som exponeras för sol ska smörjas in, även läpparna och den tunna känsliga huden runt ögonen som är extra känslig för solskador. Enligt Darrell Rigel ska du använda en solskyddsfaktor, SPF, på minst 35.

EWG rekommenderar inte att man använder superhög SPF eftersom det kan få folk att tro att de kan vara i solen längre, vilket man inte kan. Eftersom det inte finns vatenfast solslydd menar Darrell Rigel att man ska leta efter vattenresistenta produkter.

ANNONS
ANNONS

Och, det är jätteviktigt att solskyddet du använder har ett brett skyddsspektrum med både UVA- och UVB-skydd, om du vill förhindra hudcancer och för tidigt åldrande av din hy.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Undvik att bli stressad när du är ledig [Dagens PS]