Dagens PS

Undvik att bli stressad när du är ledig

Att försöka slappna av men i stället överväldigas av stress och negativa tankar är någonting som drabbar många
Att försöka slappna av men i stället överväldigas av stress och negativa tankar är någonting som drabbar många. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 apr. 2022Publicerad: 18 apr. 2022

När vi, som nu under påskhelgen, är lediga och försöker slappna av drabbas cirka 30 till 50 procent av oss av avslappningsframkallad stress.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att försöka slappna av men i stället överväldigas av stress och negativa tankar är någonting som drabbar många, på engelska kallas denna avslappningsframkallade stress för stresslaxing, det skriver Fast Company.

Denna avslappningsframkallade stress har studerats och det har visat sig att 30 till 50 procent av oss drabbas när vi försöker slappna av. För den som drabbas kan det bli till en ond cirkel eftersom vi, för att stressa av, behöver göra någonting avslappnande och det, i sin tur, kan leda till ännu fler negativa känslor.

Alla drabbas inte av avslappningsframkallad stress och enligt viss forskning kan männniskor som lider av ångest vara mer benägna att drabbas. Fast Company listar några andra anledningar till varför det här kan hända och vad vi kan göra för att undvika det:

Förneka inte stressen

Att låtsas som att problemet inte finns och förneka det är ett väldigt ineffektivt sätt att hantera stress. När du förnekar din stress fortsätter kroppen att skicka stressignaler vilket är orsaken till att du inte kan slappna av när du försöker göra det i stället för att ta itu med orsakerna till din stress.

Att bekräfta stresskänslan kan hjälpa, din kropp försöker varna dig om att ett problem behöver åtgärdas. Skriv ned de tankar och känslor som är förknippade med din stress, det hjälper dig att förstå orsaken till din stress. Det är lätt att tro att aktiviteter som meditation eller träning hjälper bäst mot stress, men att prata med familj och vänner kan ibland hjälpa mer.

Oro över vad andra ska säga

De flesta av oss brinner för någonting, det viktiga är anledningen till varför vi är motiverade. För vissa är det viljan att förbättra sig själv, andra vill ha erkännande från andra människor. När vi motiveras av fel sak kan vi driva oss själva över gränsen och inte ta oss tid att vila eller jobba trots att vi är sjuka. Det kan göra det svårt att stressa av.

ANNONS

De som känner så kan bli hjälpta av att ta en paus från det de brinner för. Det behöver inte vara en lång paus och det behöver inte involvera någon avslappnande aktivitet. Även en kort paus kan hjälpa oss att känna att det är okej att a ledigt från vår passion ibland, för att stressa av.

Kan inte bestämma sig

En del har svårt att bestämma sig utan att gå igenom alla möjliga lösningar, de maximerar sina tankar, det kan även hända när det som ska väljas är en avslappnande aktivitet. Även när en aktivitet valts kan tankarna gå till att kanske ett annat val varit bättre, vilket ger stress. Att maximera tankar leder till skuldkänslor och ånger oavsett vilket alternativ som väljs.

I stället för att maximera tankarna, begränsa antalet beslut du behöver ta den dag du ska slappna av, planera när du ska göra någonting avslappnande och hur länge du ska göra det. Kom ihåg varför du ska slappna av, din hälsa är viktig.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS