Dagens PS

Så här stoppar du dina negativa tankar

En kvinna känner sig negativ. En neuropsykolog ger fyra tips för hur du kan stoppa en cykel av negativa tankar
En neuropsykolog ger fyra tips för hur du kan stoppa en cykel av negativa tankar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Ditt självförtroende kan urholkas av negativa tankar med en överkritisk inre monolog. För att besegra dina negativa tankar måste du vara uppmärksam på vad som triggar din pessimism.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tio dagar är 2019 lät forskare vid Pennsylvania State University i USA 29 personer med generaliserat ångestsyndrom skriva ned allt de oroade sig för, det skriver CNBC.

Efter en månad spårade forskarna resultaten och kunde konstatera att det mesta av det de oroade sig för inte förverkligades. 

Hela 91,4 procent av testpersonernas orosprognoser inte gick i uppfyllelse.

Judy Ho, neuropsykolog och professor vid Pepperdine University i Florida, USA, beskriver hur negativa tankar kan undergräva dina mål.

“Ibland tror vi att negativa tankar hjälper oss att bli motiverade. Så, vi slår oss själva i huvudet och tänker, ‘Åh, det här kommer motivera mig’. Men i själva verket slutar det bara med att vi uppfyller en självuppfyllande profetia”, säger hon till CNBC. 

Hon menar att för att besegra dina negativa tankar måste du vara uppmärksam på vad som triggar din pessimism och på hur du tar avstånd från ångestdrivna tankar.

Här är hennes fyra tips för hur du kan stoppa cykeln av negativa tankar.

Identifiera

ANNONS

Identifiera vad som triggar dig, vilka upplevelser oroar dig? Är det möten på jobbet eller stora fester där du inte känner någon?

Judy Ho säger att du bara ska lägga märke till vilka mönster som finns och vilka situationer som utlöser din oro, för då kommer du börja hitta ett tema.

ANNONS

Senaste nytt

Ifrågasätt

När du har identifierat vad som orsakar mest självkritik kan du börja undersöka om dina tankarna fyller någon funktion.

Judy Ho säger att du ska påminna dig om att dina tankar inte är den absoluta sanningen. Det är inte möjligt att dina tiotusentals negativa tankar alla kan vara sanna.

Fråga dig själv vilka bevis som stöder en negativa tanke, och vilka bevis som motsäger den. Att du bara tänker fler tankar utgör dock inget bevis. 

“Bevis är saker som någon annan som var i samma rum faktiskt kunde observera”, säger Judy Ho till CNBC.

Hon säger att du ska skriva ned dina resultat i två kolumner och jämföra dem. Det finns enligt henne ofta fler bevis på att din oro inte kommer att förverkligas än bevis på att den faktiskt kommer förverkligas.

ANNONS

Balansera

Öva på en mer balanserad tankeprocess. Judy Ho föreslår att du motsäger varje tanke om något som inte går bra med en tanke om något som går bra.

Du kanske oroar dig för hur mycket arbete du måste göra i morgon och tycker att du i dag inte var så produktiv som du borde ha varit. 

Istället för att i tanken upprepa kritiken av dagens arbetsprestation, tänk: “Ja, jag fick inte så mycket gjort idag som jag skulle vilja, men jag avslutade de tre bästa punkterna på min att göra-lista”, skriver CNBC.

Kalla en tanke för en tanke

Judy Ho förklarar att när vi tänker på något är våra hjärnor naturligt benägna att automatiskt tro att det är sant.

Oavsett om vi föreställer oss en katastrof, minns någonting fruktansvärt, eller ett misstag vi gjort, tar våra tankar oss i grunden direkt till det ögonblicket, som om det händer nu.

Du behöver skapa lite avstånd mellan dig och dina tankar genom att påminna dig om att de bara är just tankar.

ANNONS

Enligt Judy Ho förändrar det din relation till tankarna eftersom du påtalar för dig själv att de bara är tankar och därför inte behöver vara sanna.  

På så sätt kan du ta avstånd från en negativ tanke istället för att den automatiskt blir en del av din verklighet.

Att vara kritisk till de historier du i tanken berättar för dig själv kan hjälpa dig att avsluta en cykel av negativitet så att du i stället kan fokusera på att uppnå dina mål, skriver CNBC.

Så blir du av med din elaka inre kritiker

Brukar du kritisera dina vänner och säga till dem att de är värdelösa? Antagligen inte, men många säger konstant så till sig själva.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS