Så här kan du träna ditt minne som Sherlock Holmes

Uppdaterad: 18 sep. 2023Publicerad: 18 sep. 2023
Sherlock Holmes populäriserade en metod för bättre minne som här beskrivs av en neuroforskare
Sherlock Holmes populäriserade en metod för bättre minne som här beskrivs av en neuroforskare. (Bild: Pixabay)

Tack vare neuroplasticiteten, hjärnans förmåga att vara formbar hela livet, är vårt minne något som kan tränas, här berättar en neuroforskare hur.

ANNONS
ANNONS

Vårt minne är viktigt för mycket av det vi gör varje dag, men det kan vara svårt att träna hjärnan att komma ihåg specifik information, som var du lagt din mobil eller allt du behöver komma ihåg inför en tenta, det skriver Newsweek.

Hjärnans neuroplasticitet

Tara Swart Bieber är neuroforskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, hon berättar att minnet kan tränas med hjälp av neuroplasticiteten.

Neuroplasticitet är hjärnans förmåga att förändras och anpassa sig och skapa nya kopplingar, de neurologiska processer som är grunden för minne och inlärning.

Enligt Brain Institute i Australien styrs minnet av återaktivering av särskilda neuronala vägar som med tiden kan förstärkas eller försvagas beroende på hur ofta de används.

ANNONS
ANNONS

Minnesstimuli

På grund av minnets kretsbaserade natur kan det vara lättare att komma ihåg saker om de lärs in tillsammans med andra stimuli.

Ett exempel är lukter, om din mamma alltid använde en viss parfym när du var barn kommer du anyagligen tänka på henne när du känner lukten av den.

Vårt associativa minne är användbart som verktyg för att komma ihåg ny information. Tara Swart Bieber menar att en av de bästa hjärnövningarna för förbättring av minnet är minnesplatstekniken. även kallad loci.

Sherlock Holmes minne

Metoden populäriserades av Sherlock Holmes och fungerar genom att du visualiserar en plats du känner väl och sedan kartlägger en väg genom den platsen.

Sedan väljer du särskilda nyckelplatser, som dörrmattan, en fruktskål och en kattavla, och så vidare.

ANNONS

Lista nyckelplatserna i den ordning du går förbi dem på din valda plats. Nästa steg i den här minnestekniken är avgörande, koppla en bit information till var och en av dina valda nyckelplatser.

Koppla associationer

Det räcker dock inte att bara slumpmässigt tilldela fakta till nyckelplatser som möbler, du måste hitta minnesvärda kopplingar mellan dem.

Om du exempelvis försöker komma ihåg USA:s tre första presidenter, vid dörrmattan tänker du på att tvätta dina skor, Washington, sedan tittar du upp och ser din fruktskål, Adams(äpple), sist ser du kattavlan, en “tomcat” (hankatt), Thomas Jefferson.

De associationer du gör behöver inte vara vettiga för någon annan än dig själv. När du hittat associationer till alla föremål i din valda minnesplats ska du gå igenom platsen och befästa dina associationer.

Var mer uppmärksam

Ju mer du upprepar övningen desto starkare kommer dina associationer bli. Den här minnesövningen fungerar särskilt bra när du ska memorera listor eller block med information.

För att komma ihåg var du lagt din mobil kan det dock hjälpa att bara vara lite mer uppmärksam på vad du gör.

“Du kommer ihåg det du uppmärksammar, så när du är medveten om det kan du medvetet uppmärksamma de saker du vill komma ihåg och inte fokusera på saker som är potentiella distraktioner,” säger Tara Swart Bieber till Newsweek.

Vår hälsa påverkar

Hon tillägger att vårt minne kan påverkas av vår livsstil. Miljö, stress, dålig sömn, multitasking, ohälsosam kost, och stillasittande är sådant som kan påverka vårt minne negativt.

“Grunden för hjärnans hälsa som leder till förbättrat minne är: adekvat sömnlängd och sömnkvalitet, en hälsosam växtbaserad kost med omega-3-olja, att hålla sig hydrerad, vara fysiskt aktiv och hantera stress”, säger hon till Newsweek.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bakterier i våra tarmar kopplas till hjärnans utveckling Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS