Dagens PS

Så köper du lycka – tre tips

Enligt Harvardprofessorn Arthur C. Brooks kan pengar skapa mer lycka
Enligt Harvardprofessorn Arthur C. Brooks kan pengar skapa mer lycka. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 okt. 2023Publicerad: 05 okt. 2023

Med lite kunskap och övning kan vem som helst köpa lycka, det menar en professor från Harvard som tipsar om tre sätt att köpa lycka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sägs att man inte kan köpa lycka för pengar, men beteendevetaren och Harvard-professorn Arthur C. Brooks, har ett annat perspektiv på pengar och lycka, det rapporterar CNBC.

Pengar kan skapa lycka

”På låga nivåer förbättrar pengar välbefinnandet. När du väl förtjänar ett stadigt uppehälle är det dock inte troligt att en miljardär är lyckligare än du är”, skrev Brooks 2021 i The Atlantic.

Han tillade att oavsett var på inkomstskalan du befinner dig kan vem som helst, med lite kunskap och övning, använda pengar för att skapa mer lycka.

Tre sätt att köpa lycka:

  1. Köp upplevelser. Investera dina pengar i upplevelser som gör dig glad och som du vet att du mår bra av, som en konsert med din favoritartist eller en semester på en plats du gärna vill åka till.
  2. Köp tid. Betala någon för att göra sådant du tycker är tråkigt, som att städa, om du inte slösar bort din köpta tid på obehagliga saker, som att läsa om domedagen på internet, kan du få en lyckoboost genom att umgås mer med andra.
  3. Ge bort pengar för att hjälpa andra. Att donera pengar som stöd för någonting bra eller för att hjälpa någon annan kan enligt Cleveland Clinics hälsoblogg öka dina “må bra”-kemikalier serotonin, dopamin och oxytocin.

Andra människor är nyckeln

Arthur C. Brooks skrev i The Atlantic att nyckelfaktorn som länkar samman de tre tillvägagångssätten är andra människor.

ANNONS

Han skrev att när du köper en upplevelse kan du öka din lycka genom att dela den med någon du älskar.

“Alla som skaffar pengar kan använda dem för att köpa lite lycka och samtidigt uppnå lite självförbättring. Om vi ​​inte har mycket kan vi spendera de extrapengar vi har på att ta bort några av stressfaktorerna i vårt dagliga liv”, skrev han i The Atlantic.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Formeln som ger dig en sund syn på pengar Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS