Dagens PS

Formeln som ger dig en sund syn på pengar

Pengar
Att vara ambitiös och vilja mer brukar sällan ligga någon i fatet, men det finns en risk med att aldrig få nog. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 08 aug. 2023Publicerad: 08 aug. 2023

Pengar är inte allt, eller? Ändå är det många av oss som drivs av jakten på mer och inte känner oss tillfredsställda oavsett hur mycket vi tjänar. Här är formeln som hjälper dig uppskatta det du faktiskt har och njuta av dina framgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att vara ambitiös och vilja mer brukar sällan ligga någon i fatet, men det finns en risk med att aldrig få nog, och den kan appliceras på såväl vår strävan efter pengar som prestationer, skriver CNBC.

I synnerhet som pengar används för att värdera hur bra en affärsverksamhet fungerar.

Pengar
Lycka och personlig framgång kan inte mätas som pengar, menar Harvard-experten Manisha Thakor. (Foto: Pixabay)

Ett lopp utan mållinje

Så är det också precis där många av oss fastnar, eftersom lycka och personlig framgång inte kan mätas på samma sätt i pengar.

Det menar Harvard-experten Manisha Thakor som skrivit boken “MoneyZen: The Secret to Finding Your ‘Enough'” om fenomenet.

“Problemet med det sättet att tänka är att du kan sluta springa ett lopp där det inte finns någon mållinje”, säger hon till CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Pengar vs känslor

ANNONS

Enligt Thakor leder det inte sällan till att du kommer känna dig missnöjd, oavsett hur bra det går. Utifrån det perspektivet har hon byggt en mer hållbar formel som bygger på kombinationen av ekonomisk hälsa och känslomässig rikedom och generar i zen.

Finansiell hälsa + Känslomässig rikedom = Pengar Zen

Med ekonomisk hälsa avses de pengar du behöver till exempelvis hyra, mat och pension. En viktig del, som dock kräver att du samtidigt arbetar med ditt känslokonto.

Vad fattas i din formel?

Det för oss till den känslomässiga rikedomen, som enligt Thakor bygger på upplevelser utanför din ekonomi, som ger dig glädje.

Vad skulle du till exempel göra om du hade obegränsade ekonomiska resurser och lika mycket tid? Om svaret är spendera mer tid för familjen, kan det vara precis vad som just nu saknas för att “din formel” ska gå ihop.

Få ett rikt liv

“Så många saker som bygger känslomässigt välstånd är faktiskt gratis som att ansluta till andra människor, läsa, vara i naturen”, säger Thakor.

ANNONS

Fundera även på vad det är som hindrar dig från att satsa mer på din känslomässiga rikedom redan i dag. Det kommer att hjälpa dig att prioritera din tid och uppskatta din samlade förmögenhet mer och få ett rikt liv. På riktigt.

Läs även:

Studie: Så kan du förlänga ditt liv

Tänk rätt och bli framgångsrik

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS