Dagens PS

Det här är vad som behövs för att leva 100 år

Om du vill leva tills du blir 100 kan hälsosamma vanor hjälpa lite, men när det handlar om att bli äldre än 90 är det annat som är viktigare
Om du vill leva tills du blir 100 kan hälsosamma vanor hjälpa lite, men när det handlar om att bli äldre än 90 är det annat som är viktigare. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Enligt forskare som studerar åldrande kan god sömn, motion och hälsosam kost bara delvis hjälpa dig att leva längre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vissa människor har den här idén: ‘Om jag gör allt rätt, kost och motion, kan jag leva till 150’. Och det är verkligen inte korrekt”, säger Robert Young till Wall Street Journal.

Han leder ett team av forskare vid den ideella vetenskapliga organisationen Gerontology Research Group.

Följt hundraåringar sen 1995

Om du vill leva tills du blir 100 kan hälsosamma vanor hjälpa lite, men när det handlar om att bli äldre än 90 är dina gener viktigare.

Thomas Perls är professor i medicin vid Boston University och leder studien New England Centenarian Study som sedan 1995 har följt hundraåringar och deras familjemedlemmar.

Han säger att cirka 25 procent av förmågan att leva till 90 år bestäms av generna och uppskattar att det handlar om cirka 50 procent vid 100 år och 75 procent vid 106.

ANNONS

Senaste nytt

Fler hundraåringar i USA

Att veta vad som gör att en del människor kan leva väldigt länge har konsekvenser för oss alla, det menar James Kirkland, ordförande för American Federation for Aging Research.

ANNONS

Han säger att studier om människor som är väldigt gamla kan ge insikter som eventuellt kan leda till utveckling av läkemedel eller identifiera livsstilsförändringar som hjälper människor att leva längre.

Hundraåringarna allt fler, enligt Census Bureau projections finns cirka 109 000 hundraåringar i USA i år, för tio år sedan var den siffran 65 000.

Även fler i Sverige

Även i Sverige blir antalet hundraåringar fler, enligt Karin Modig, epidemiolog vid Karolinska institutet finns här i dag drygt 2 600 hundraåringar och för 20 år sedan fanns det drygt 1 000, det skriver SVT.

Det är fortfarande ovanligt att bli 100 år och det är oftare kvinnor som blir så gamla, enligt Karin Modig är cirka 15 till 16 procent av hundraåringarna män.

Åldersrelaterade sjukdomar

Thomas Perls uppskattar att cirka 20 procent av befolkningen har den genetiska sammansättningen som gör att de skulle kunna bli 100 om de också konsekvent gör hälsosamma val.

Förutom att hundraåringar lever längre lyckas de också undvika eller fördröja åldersrelaterade sjukdomar längre än den övriga befolkningen, det skriver Wall Street Journal.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så här lever du längre – handlar inte bara om ett glatt sinne Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS