Måttfullt kaffedrickande är en mycket god vana om man vill leva längre, enligt nya studier. Studierna har nämligen visat att det finns samband mellan att dricka två till tre koppar kaffe om dagen och att leva längre. I jämförelser med att avstå kaffe helt så bidrog kaffedrickandet till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. 

ANNONS

Resultaten var giltiga för såväl malet kaffe, snabbkaffe och koffeinfritt kaffe. Forskarna bakom studien föreslår att en måttlig kaffekonsumtion borde anses vara en del av en hälsosam livsstil.

Enligt studien så var det allra bäst att dricka två till tre koppar om dagen.

”I den här omfattande observatoriska studien ser vi att malna bönor, snabbkaffe och koffeinfritt kaffe förknippas med en reducerad risk av att drabbas av och att dö av hjärt- och kärlsjukdomar”säger studiens författare, professor Peter Kistler vid Baker Heart and Diabetes Research Institute i Austrailien. Han tillägger:

”Resultatet pekar på att ett lågt eller måttligt intag av kaffe borde anses en del i en hälsosam livsstil.”

En omfattande studie om hälsa och kaffe

Studien undersökte kopplingen mellan olika typer av den varma drycken och hjärtrytm, hjärt- och kärlsjukdomar och dödsfall genom att använda data från en stor brittisk studie som tittar på personer mellan 40 och 69 års ålder.

Studien omfattar nästan 500 000 personer som fick uppge hur många koppar de dricker dagligen och vilken typ av kaffe de dricker.

”Koffein är den mest välkända beståndsdelen i kaffet, men drycken innehåller över 100 andra biologiskt aktiva komponenter. Det är sannolikt att det är dessa andra beståndsdelar som ligger bakom den positiva effekten som vi ser i studien”, säger professor Kistler.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Drinking two to three cups of coffee a day linked with longer lifespan study says [Bloomberg]

Läs även: Här äter du bästa frukosten i Stockholm [Dagens PS]