Dagens PS

Därför stärker råmjölk ditt immunförsvar

Råmjölk från kor har blivit ett populärt kosttillskott
Råmjölk från kor har blivit ett populärt kosttillskott. (Foto: TT/Bilden har förlängts)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

När människor försöker förbättra sitt immunförsvar efter pandemin har en viss typ av kosttillskott nu börjat öka, råmjölk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kolostrum, eller råmjölk, är den första mjölken som däggdjur producerar efter en förlossning. Hos människor har den bevisats ge babyns immunitet extra skydd, det skriver Fortune.

Stärka immuniteten

En ko producerar råmjölk de första tre dagarna efter att den kalvat. Råmjölken är rik på antikroppar, vitaminer och mineraler och är nu grunden i en hel kategori kosttillskott och så kallade superfoods som ska öka hälsan och immuniteten.

Kosttillskotten finns både som pulver och som piller och ska förbättra immunförsvaret, lindra gastrointestinala problem, minska inflammation och underlätta musklers återhämtning.

Kosttillskott med råmjölk kan köpas utan recept, men innan du tar ett kosttillskott är det alltid bra att rådfråga en läkare.

ANNONS

Senaste nytt

Råder patienter att ta det

Enligt Jesse Bracamonte, läkare inom familjemedicin vid Mayo Clinic i Arizona, USA, visar ny forskning att råmjölk med viss framgång kan användas för att bekämpa diarré och luftvägsinfektioner.

När någon av hans patienter frågar honom om de ska börja ta kosttillskott med råmjölk brukar han därför säga ja, om patienten inte är laktosintolerant, vill säga, för då går det inte.

ANNONS

“Jag kommer inte att avskräcka någon, det har fördelar som så många kosttillskott och livsmedel har: proteiner, fetter, mineraler, antioxidanter och vitaminer som hjälper kroppen”, säger han till Fortune.

Mer forskning behövs

Keri Gans, registrerad dietist-nutritionist i New York, har inte heller har några problem med råmjölkstillskott. Hon menar dock att det behövs mer forskning för att bekräfta råmjölkens helande kraft. 

Hon säger att om folk tror att råmjölk kommer vara det ultimata för immunhälsan kan de behöva tänka om och hon påpekar att det finns preliminär forskning, men att den är i tidigt skede. 

”Den goda nyheten är att forskare inte finner skada i att ta dessa kosttillskott.”

Stabiliserar tarmbarriären

I en intervju från juni 2020, sade Cleveland Clinics hälsochef Michael Roizen att: “en av de verkliga fördelarna med Colostrum är att det stabiliserar och intensifierar den där tarmbarriären”. 

Han sade vidare att råmjölk stärker immunförsvaret och minskar virus förmåga att ta sig igenom tarmbarriären och orsaka sjukdomar.

ANNONS

Enligt Michael Roizen är det just råmjölkens förmåga att motverka genombrytningen av tarmbarriären som är en av råmjölkens styrkor och som hjälper den medfödda immuniteten.

En studie från april i år visade att råmjölk kan tas för att avvärja övre luftvägsinfektioner vilket innebär att råmjölk kan minska svårighetsgraden för övre luftvägsinfektioner och antalet sjukdagar för dem som drabbas.

“Du behöver inte ta det dagligen eller hela tiden, men om du vill förhindra luftvägsinfektion och hjälpa din immunitet kan du ta det långsiktigt”, säger Jesse Bracamonte till Fortune. 

I det här fallet innebär ”långsiktigt” att dagligen ta tillskott med råmjölk under förkylnings- och influensasäsongen, men tala först med din primärvårdsläkare, skriver Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Expertpanel: Friska vuxna behöver inga kosttillskott Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS