Ännu en diet? Faktum är att ”Harvard-dieten” redan kom för tolv år sedan och har nu fått nytt liv igen. Om du vill leva ett hälsosamt och längre liv så följer här några tips. 

ANNONS

Den kallas ”Harvard-dieten” där bland annat näringsexperter från Harvard T.H. Chan School of Public Health utformade en diet som ska ge ett långt och hälsosamt liv, skriver CNBC.

Debatt om vilken diet vi ska välja

Eftersom debatten om hur vi ska leva längre är större än någonsin så har dieten åter igen kommit upp till ytan.

Den handlar om balanserade måltider där frukt och grönsaker tar upp halva tallriken, och andra halvan är fullkorn genom spannmålsprodukter och bra proteiner.

”När det gäller stora kroniska sjukdomar som förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar, olika typer av cancer och typ 2-diabetes, kommer detta sätt att äta vara till hjälp för att förebygga de sjukdomar som är vanliga i Amerika och världen”, säger Lilian Cheung, en av experterna som rekommenderar dieten.

Det är bra att sikta in sig på färgglada grönsaker, alltså inte potatis (som innehåller mycket kolhydrater), och försök uteslutande hålla dig till fullkorn, eftersom dessa innehåller fler vitaminer och mineraler. Byt ut det vita riset och pastan mot brunt ris och fullkornspasta. Havre, quinoa, korn och fullkornsvete är annat nyttigt att ha med i dieten.

Bra proteiner

Korv och bacon smakar bra men är inte särkilt bra för hälsan, så byt ut dessa proteiner mot anka, kyckling, fisk eller varför inte nötter och böner.

Laga maten med olivolja, solrosolja eller rapsolja, och byt ut tunga saker som margarin.

Skippa mjölken

Mjölk är heller inte bra menar experterna, trots att mjölkindustrin givetvis hävdar annat. Byt ut mejeriprodukter helt och hållet mot vatten, kaffe och te, och strunta i sockret.

ANNONS
ANNONS

Men kanske viktigast av allt: glöm inte bort motionen.

Läs även: Studie: Vi behöver mindre sömn på sommaren [Dagens PS]

Läs även: Promenad – den mest underskattade motionen [Dagens PS]