Dagens PS

Här säljs det flest fritidshus i Sverige

fritidsboende, Svensk Mäklarstatistik
I Stockholms skärgård finns sommarstugor som dragit iväg snabbast i pris. (Foto: TT)
Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik
Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik
Uppdaterad: 08 jan. 2021Publicerad: 23 okt. 2020

Många semestrade hemma i somras, något som hade en tydlig påverkan på fritidshusmarknaden. Men även efter semestern har försäljningen av fritidshus fortsatt att öka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk Mäklarstatistik har tittat närmare på fritidshusmarknaden och jämfört försäljningar och medelpriser på fritidshus under januari till september i år mot samma period 2019.

”Vi har bara studerat studerat de objekt som av mäklaren har sålts som just fritidshus – det vill säga inte bostadsrätter eller bostadsvillor som köparen har haft som avsikt att använda som fritidsboende”, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Försäljningen har expolderat

Försäljningen av fritidshus har exploderat i år och Hans Flink menar att det finns flera troliga förklaringar till det.

Hans Flink, Svensk Mäklarstatistik

Hans Flink, affärsutvecklare på Svensk Mäklarstatistik.

”En trolig förklaring är två grupper av fritidshusägare som agerar på olika sätt men av samma skäl: Pandemin och konsekvenser med reseförbud eller restriktioner, karantänkrångel etc. En grupp fritidshusägare ser läge i att realisera sina säljtankar nu och en grupp ser sig sitta på ”vinstlotten”, säger han.

Inte många spontanköp

Sälja eller köpa ett fritidshus är knappast något man gör spontant. Hans Flink menar att tankarna på att sälja eller köpa fritidshus säkert har funnits med ett tag.

ANNONS

”Låt säga att en ägare till ett fritidshus har funderat, länge, på att sälja sitt fritidshus. Nu i pandemin har intresset och efterfrågan för semester i landet ökat markant. Så här finns alltså en grupp som är villiga att sälja och de har inga problem med att få huset sålt då efterfrågan är stor och många tävlande om objektet, vilket ger priserna en skjuts uppåt. Så säljaren har alltså en fördelaktig sits att få det sålt till ett bra pris. Därför passar en del på just i år”.

Det finns undantag

Däremot finns det undantag på fritidshusmarknaden. I vissa områden har till och med försäljningen minskat. Västkusten, Öland och Sydöstra Stockholm (Haninge, Tyresö och Nynäshamn) är alla exempel på fritidshusområden där det sålts färre objekt under perioden januari till september 2020 jämfört med samma period 2019. På exempelvis Västkusten har försäljningen av fritidshus gått ner 14 procent jämfört med förra året.

Västkusten, Svensk Mäklarstatistik

Västkusten är ett undantag, där har försäljningen minskat med 14 procent. (Foto: TT)

Hans Flink ger sin syn på saken:

”En grupp vill realisera sina säljtankar. Men en annan grupp som äger ett fritidshus ser sig ju sitta på rena vinstlotten och vill absolut inte sälja. Så i vissa områden är antalet sålda fritidshus i år lägre än förra året. Om man inte kan resa eller köpa utomlands så sitter man ju i en väldigt fördelaktig position som redan äger ett fritidshus. Ska vi sälja så gör vi det när vi vet att vi kan resa obehindrat. Men inte nu i varje fall”.

Här säljs det flest fritidshus

Det fritidshusområde som har rekordökat i antal försäljningar är Nordöstra Stockholm (Norrtälje, Österåker och Östhammar). Fram till september i år såldes hela 41 procent fler fritidshus jämfört med samma period förra året.

ANNONS
Norrtälje, Svensk Mäklarstatistik

I Nordöstra Stockholm har fritidshusmarknaden rekordökat. Utbudet i Norrtälje är en stor anledning till det. (Foto: TT)

Anledningen till att det ökat mest i Nordöstra Stockholm menar Hans Flink beror på både prisnivån och att det finns många fritidshus i Norrtälje.

”Där kostar ett fritidshus i snitt 2 300 000 kronor, en ökning med 200 000 på ett år. Medan ett fritidshus i Sydöstra Sthlm kostar i snitt 3 500 000 kronor, en ökning med ca 700 000 på ett år. Det lägre priset i Nordöstra Stockholm gör att fler kan ha råd att köpa. Det stora beståndet i Norrtälje och den del av ägarna som är villiga att sälja har skapat de stora volymerna”.

Läs mer: Stockholm läns billigaste nyproduktion – med närhet till havet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik
Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik

Dessa nyheter är producerade i samarbete med Svensk Mäklarstatistik. Svensk Mäklarstatistik är Sveriges ledande statistiktjänst och bevakar alla bostadsförsäljningar som sker via mäklare på marknaden.

Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik
Innehållspartner – Svensk Mäklarstatistik

Dessa nyheter är producerade i samarbete med Svensk Mäklarstatistik. Svensk Mäklarstatistik är Sveriges ledande statistiktjänst och bevakar alla bostadsförsäljningar som sker via mäklare på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS