Svårt att koppla av från sociala medier och andra plattformar när du är ledig? Här tipsar vår karriärcoach Nina Jansdotter om hur du loggar ut i sommar så att du kan njuta av semestern.   

ANNONS

Att vara närvarande på sociala medier är en stor del av vår vardag, och numera även ett naturlig inslag i vårt yrkesliv. Att logga ut helt eller delvis under semestern kan av det skälet vara välbehövligt. Här är tipsen som gör det enklare.

Trappa ner

Är du vanligtvis inloggad flera gånger om dagen kan det vara en bra idé att trappa ner användningen av sociala plattformar gradvis, under några dagar innan semestern, så att uppehållet inte blir för abrupt.

Tala om att du tar ledigt

För att undvika att blir störd under ledigheten är det klokt att berätta för ditt nätverk att du kommer att vara uppkopplad under begränsad tid under semestern. Då är du samtidigt tydlig med att du inte har kapacitet att svara på direktmeddelanden i samma utsträckning som vanligt.

Skapar du dessutom ett inlägg på sociala medier där det står att du går på semester och vilka datum det gäller, gör du det enkelt för ditt nätverk att nå dig på dina premisser.

Ta bort alla aviseringar

Aviseringar och påminnelser är bra när man är igång och jobbar, men har en tendens att skapa stress om man försöker varva ned. Se därför över inställningarna på de appar du besöker regelbundet och välj bort ljud och aviseringar.

ANNONS
ANNONS

Ett annat tips kan faktiskt vara att ta bort appen i fråga tillfälligt från mobilen, om du upplever att den stör dig eller pockar för mycket på din uppmärksamhet.

Logga in på bestämda tider

Om du inte vill eller kan logga ut helt från sociala medier under sommaren är det klokt att förlägga ditt surfande till bestämda tider då du kan svara på meddelanden eller uppdatera ditt nyhetsflöde. Det hjälper dig att begränsa användandet till en stund om dagen eller ett par dagar i veckan.

Du kan också be någon i ditt nätverk hålla koll åt dig under ledigheten och be dem kontakta dig om det till exempel skrivs något viktigt om dig.

Koppla in en bot

Om du exempelvis driver en företagssida på Facebook eller liknande kan du ta hjälp av plattformen och koppla in ett automatiskt meddelande som aktiveras om och när någon skickar meddelande via Messenger till dig. Där kan du förklara att du har semester och tala om när du kommer tillbaka.

Spara på höjdpunkterna

Som van användare av sociala medier kommer det säkert dyka upp saker under semestern du hade velat skriva om eller bilder och information du velat dela. Spara på den kommunikationen i din mobil tills du är tillbaka på sociala medier igen och dela med dig av sommarens höjdpunkter i efterhand.

Om du får abstinens

I likhet med de flesta vanor och ovanor tar det tid att avvänja sig även från sociala medier. Om du drabbas av plötslig abstinens är det därför inget att hetsa upp sig över, tvärtom ett bra test som visar hur beroende du blivit av sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Försök att se sunt på saken och fråga dig själv vad du behöver fylla ditt liv med utanför nätet.

Läs även: Coachen tipsar: Så boostar du din karriär som 50+ [Dagens PS]

Läs även: Karriärcoachen tipsar: Prioritera rätt och undvik stress [Dagens PS]