Dagens PS

Forskare: Vi har nått gränsen för hur länge vi kan leva

2013 skrevs japanskan Misao Okawa in i Guinness rekordbok som världens då äldst levande människa vid då 113 års ålder. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 06 okt. 2016

Under senare år har det spekulerats kring om teknologi och nya framsteg inom medicin i framtiden kan få oss människor att leva långt över 120 år, eller till och med för evigt. Men nya rön, publicerade i en forskningsrapport på Nature.com, pekar på motsatsen, skriver StatNews.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om forskarna kan bromsa in eller motverka vissa delar av åldrandet finns det många fler som kan döda oss. Människor har en biologisk gräns för länge man kan leva, och den gränsen är snart nådd, menar man.

”Det finns så många genetiska varianter som kan ha en negativ effekt när du blir äldre. Vad ska man göra? Ta fram mediciner för var och en av dem?”, säger Jan Vijg, forskare vid Einstein College of Medicine i New York, som är en av författarna bakom rapporten.

Rent statistiskt skulle antalet människor behöva öka 10.000 gånger för att en person skulle nå åldern 126 år, menar forskarna.

Rekordet för historiens äldsta människa hålls av franska Jaenne Calment som 1997 avled 122 år gammal.

LÄS VIDARE: Humans can only live so long, and we’re nearing the limit, researchers say  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS