Förenklingen skapade tidlös bästsäljare

Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 09 okt. 2017
(Foto: TT / montage)
(Foto: TT / montage)

Historien tar sin början redan 1895 när Karl Lindqvists farfars far grundade ett smide och tillverkade hästskor, yxor och diverse andra föremål i järn. Nu har de karaktäristiska trädgårdsmöblerna från Grythyttan Stålmöbler hängt kvar i snart 100 år.

ANNONS
ANNONS

Klassiker från Grythyttan Trädgårdsmöbler från Grythyttan visas på en utställning på Orangeriet på Ulriksdals slott. (Foto: TT)

Det utbud som i dag är synonymt med Grythyttan Stålmöbler gjorde entré för 87 år sedan. Det var Karls farfar Artur som började med stålmöbler 1930. Hans önskan var att komma ifrån hästskor och yxor och i stället fokusera på tillverkning för människans vardag. Syftet levde kvar i företagets hjärta, och än i dag säljer Grythyttan reservdelar till möbler som tillverkades på 1930- och 40-talen.

På Stockholmsutställningen 1930 presenterade Artur en trädgårdsstol i fjäderstål och trä. Den mottogs med viss tvekan på grund av det höga priset. På den tiden kunde man få en billigare grupp trädgårdsmöbler i trä för 25 kronor. Arturs stol kostade 29 kronor. Man konstaterade att om det var möjligt att pressa priset till 19 kronor skulle man kunna sälja den.

Sagt och gjort. Artur Lindqvist återgick till ritbordet och verkstaden. Han förenklade konstruktionen och lyckades pressa ner priset, och detta blev den stol som fortfarande säljer bäst av alla Grythyttans möbler.

Produktionen är fortfarande väldigt hantverksorienterad. Inga automatiserade linor. Trots detta har företaget klarat av omställningen från det lilla bondesamhället till den globaliserade it-världen. Efterfrågan på trädgårdsprodukterna har dessutom ökat de senaste åren och närmast till hands ligger en etablering på den franska marknaden.

Karl Lindqvist är den fjärde generationens Lindqvist som arbetar i företaget. Han hade dock inga planer på att ta över verksamheten. Själv ville han bli bonde. Pappa Örjan bad honom att prova och 22 år senare är Karl fortfarande kvar som verkställande direktör för Grythyttan Stålmöbler.

Grythyttan

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS