Fint vin som investering kan visa sig ge ordentlig utdelning. Vissa viner har dubblat sitt värde de tre senaste åren, och det är italienskt vin som ger bäst valuta för investeringspengarna.

ANNONS

Traditionellt har investerare fokuserat på rödviner från Bordeaux i Frankrike, men nu visar det sig att många av de bästa investeringarna är italienska viner. Under den senaste tolvmånadersperioden har priset på de bästa italienska priserna stigit med 20 procent enligt vinhandlarplattformen LiveTrade.

Jämförelsevis har viner från Bordeaux ökat sitt värde med i genomsnitt 14 procent under samma tidsperiod.

Laglösa vinproducenter

En av de största vinnarna är Sassicaia från Toscana, där en flaska av årgång 2018 bara under året som gått ökat med 14 procent, och nu kostar ungefär 1 900 kronor. En flaska av årgång 2015, som släpptes 2018, har ökat med nästan 120 procent på tre år, och går nu lös på sknappt 4 200 kronor.

Sassicaia är tillsammans med Ornellaia, Solaia och Tignanello så kallade Supertoscanare, fint vin med Bordeauxvibbar. Man har gått från de inhemska italienska druvorna till främst Cabernet sauvignon och merlot och vinerna lagras på franska barriquer. Inte heller följer tillverkarna stelbenta DOC-regler om hur och var och vilka druvor som ska ingå, Supertoscanaren är laglös!

Investerare tittar också gärna mot nordvästra Italien, mot Piedmontregionen. Där ingår Barbaresco och Barolo, och en flaska Bartolo Mascarello 2014 kan sälja för runt 2 000 kronor.

Trump kan ha bidragit 

Italienska viner har länge varit populära bland vinälskare, men det är inte förrän de senaste tio åren de har tagits på allvar av investerarna.

”Det fanns några särskilt fina toscanska årgångar år 2015 och 2016”, säger Matthew O’Connell, vd för LiveTrade till Daily Mail. ”De fångade inte bara intresset hos vinfans utan också kritiker. Det har hjälpt till att utveckla marknaden”.

Kanske har också Donald Trump hjälpt till, alldeles oavsiktligt. När USA införde en 25-procentig skatt på importerade franska viner för några år sedan glömde han bort Italien.

ANNONS
ANNONS

Trots att skatten för franska viner nu är borta i USA är intresset för italienska viner fortsatt stort, och de är fortfarande billiga jämfört med de franska. Det gör att intresset för att investera i fint vin från Italien är fortsatt högt på marknaden.

Läs även: Systembolagets nya whisky kostar 895 000 – med extrapris [Dagens PS]

Läs även: Hemleverans från Systembolaget nu i hela Sverige [Dagens PS]