Denna lyxiga herrgård har tidigare ägts av den efterlyste brottslingen ”Piraten i Prag” – nu är den till salu för 48,5 miljoner dollar, motsvarande 417 miljoner kronor.

ANNONS

Många drömboenden, herrgårdar, lyxiga villor och hus som lyfts fram av mäklare och nyhetssajter som bevakar fastighetsmarknaden har en historia av kända ägare. Dagens PS har till exempel tidigare skrivit om drömboenden som tillhört hockeystjärnan Wayne Gretzky och hollywoodstjärnorna Sylvester Stallone och Tom Cruise.

Men ibland är ägarlistan intressant av motsatt anledning – att tidigare ägare är ökända. Så är fallet med denna lyxiga herrgård i Aspen, Colorado i USA, som tidigare ägts av Viktor Kožený – mer känd som ”Piraten i Prag”. Han är internationellt efterlyst av både Tjeckien och USA och har anklagats för att ha svindlat investerare på hundratals miljoner dollar. Enligt Robb Report befinner han sig nu troligen på Bahamas.

”Kärlek vid första ögonkastet”

Herrgården i Aspen som kallas Peak House beslagtogs av FBI 2001 efter att ”Piraten” flytt landet, och såldes vidare till Richard Braddock, tidigare vd på Priceline för 22 miljoner dollar. Det är han som nu säljer huset med ett utgångspris på 48,5 miljoner dollar, motsvarande 417 miljoner svenska kronor.

Herrgård, Aspen
(Foto: Hart Houston)
Herrgård, Aspen
(Foto: Hart Houston)

”När vi, inte bara jag själv och min fru, Susan, utan också vår ganska massiva familj, först såg Peak House, var det kärlek vid första ögonkastet”, säger han till Forbes.

”Ett tomt hus på toppen av Red Mountain, där ett stort bedrägeri hade begåtts. Trots all spännande press blev vi ganska tagna av detta fantastiska hem.”

Granne med Jeff Bezos föräldrar

Tomten är på 2,91 hektar och själva huset på över 1800 kvadratmeter. Det är byggt i europeisk stil med sju sovrum, åtta badrum och tre halv-badrum. Huset tog mer än fem år att bygga med röd sten, sandsten och granit som hämtats från platsen själv. Köparen blir granne med bland annat Jeff Bezos föräldrar och Ann Walton Kroenke, arvtagare till Walmart-imperiet.

Herrgård, Aspen
(Foto: Hart Houston)
Herrgård, Aspen
(Foto: Hart Houston)

Huset har också en lång rad lyxiga tillbehör, som bland annat pooler både inomhus och utomhus, garage med plats för 12 bilar, bastu, ångdusch, uppfart med värme som smälter snö, kök värdigt en stjärnkock och mediarum med biograf. Det finns också en inbyggd hemlig passage genom berget.

ANNONS
ANNONS

”Det finns fossiler i sandstenen som går 80 miljoner år tillbaka till när klippiga bergen bildades. Husets kvalitet och dess tidlösa konstruktion är omedelbart uppenbar”, säger Braddock till Forges.

Läs även: Sveriges dyraste gård [Dagens PS]