Dagens PS

Därför vill de superrika hyra sin bostad

superrika
Den här lyxiga London-lägenheten på 171 kvm kan få dig som hyresgäst – för den blygsamma kostnaden 28 000 kronor i veckan. (Foto: Beauchamp Estates)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 nov. 2023Publicerad: 28 nov. 2023

Köpa bostad inte längre värt pengarna ens för de mest förmögna – nu flockas de superrika till en exklusiv hyresmarknad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte ens de snuskigt rika kan komma undan de stigande räntornas tyranni. Det och stämpelskatter vid köp av fastigheter har fått några av världens rikaste personer att börja omvärdera sina investeringsstrategier.

Nu blomstrar den så kallade ultralyxiga hyresmarknaden i städer som London, New York och Dubai, skriver Robb Report.

Under första halvan av 2023 spenderade miljonärer och miljardärer 18 miljoner dollar på att hyra lyxbostäder i London. Den ökade efterfrågan har fått hyrespriserna att stiga med 8,8 procent – och nu ligger dem 30 procent högre än innan pandemin.

Läs mer: Här säljs lyxbostäder för 637 miljoner – Dagens PS

Så väljer superrika hem

Konkurrensen på de superrikas hyresmarknad har också ökat globalt.

“London tävlar med andra rivaliserande rikedomshubbar som Dubai, Franska Rivieran och Manhattan för att locka till sig miljonärer och miljardärer”, säger Jeremy Gee, vd på Beauchamp Estates som hyr ut lyxbostäder.

Räntor och beskattning i de länder som städerna ligger i spelar en betydande roll när de superrika ska välja nytt hem.

ANNONS

I USA fortsätter försäljningen av bostäder att minska, vilket tyder på att köpare fortfarande avvaktar i hopp om lägre räntor och större utbud.

Hög medianhyra i USA

Mellan 2015 och 2020 ökade antalet välbärgade hyresgäster i USA med 82 procent – det vill säga personer med en årsinkomst på över 150 000 dollar. Amerikanska hyresgäster med inkomster på över 1 miljon dollar nådde en rekordnivå 2020.

Samtidigt låg medianhyran i USA:s 50 största storstadsområden på 1 750 dollar i månaden, eller 18 000 kronor. Förra året landade medianhyran på en historiskt hög nivå – 2 054 dollar, eller 21 000 kronor.

“I den ultra-luxuösa hyresmarknaden har stark efterfrågan, skenande hyror och brist på utbud varit de huvudsakliga kännetecknen för marknaden i år”, säger Beauchamp Estates grundare Gary Hersham.

Läs mer: Privata ön kan bli din – men det finns en hake – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS