Dagens PS

"Tidskapsel från 1500-talet" – Osmundvraket

En grupp arkeologer undersöka lasten på Osmundvraket.
En grupp arkeologer undersöka lasten på Osmundvraket. (Foto: Vrak – Museum of Wreaks)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 21 okt. 2021
ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu dyker marinarkeologerna från Vrak – Museum of Wrecks på Osmundvraket. Det är ett handelsskepp från mitten av 1500-talet, som ligger på 30 meters djup norr om Dalarö i Stockholms skärgård, skriver museet i ett pressmeddelande.

I övrigt är vraket något av ett mysterium.

Sedan tidigare vet arkeologerna att det finns stora mängder så kallat osmundjärn ombord, varför vraket fått namnet Osmundvraket. Nu vill man bland annat veta hur mycket det faktiskt rör sig om. Osmundar är små standardiserade järnklumpar, som väger knappt tre hekto styck och som Sverige exporterade från tidig medeltid till början av 1600-talet.

“Vi hoppas förstå mer om osmundens betydelse. Vilken kvalité den haft och om den kanske har haft olika typer av kvalitéer”, säger Vraks marinarkeolog Jim Hansson, som projektleder arbetet på Osmundvraket.

Förutom osmundjärnet är arkeologerna intresserade av skeppet i sig och av dess övriga last. Man vet ännu inte hur det var konstruerat, vart det var på väg och varför det sjönk. Det enda man är säker på är att det är från 1500-talet, klinkbyggt, tremastat och “ganska stort”.

Museet Vrak samarbetar med Jernkontorets bergshistoriska utskott och Stockholms universitet i arbetet med Osmundvraket. Projektet har pågått sedan 2018.

Eftersom vraket är intakt hoppas arkeologerna att lasten ska kunna säga något om Sveriges export. Många tunnor innehåller osmundar, men resten av innehållet ska nu analyseras.

“Vi har aldrig tidigare sett ett skepp som är byggt på det här viset. Det är ett tremastat fartyg, ganska stort, klinkbyggt. Vi har kunnat datera skeppet till mitten av 1500-talet. Det skulle kunna vara en så kallad holk, en skeppstyp från det tidiga 1500-talet, men än är det för tidigt för att dra några slutsatser”, säger Jim Hansson.

ANNONS

Läs också:

Arken – snart 100 år och bättre än någonsin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS