Skippa fajten om hotellrum och stugor och satsa på en egen fjällanläggning. Granne med snofsiga Åre är nu både Edåsdalen och Huså till salu. Varför inte köpa båda och utmana jätten Skistar. Dessutom får du förtur till allt puder!

Huså har beskrivits som Åres bästa hemlighet enligt tidningen Åka Skidor. Från Åreskutans baksida når du Gruvbacken i Huså som består av tre pister och en trimmad knapplift, men framför allt Sveriges kanske bästa offpiståkning, även om fler aspirerar på den titeln.

Den eftertraktade lössnön

Snön håller bra då orten befinner sig i norrläge. Så inte nog med att ägaren kontrollerar den eftertraktade lössnön. Den håller länge. För köparen finns även mark att tillgå. Kanske går det att stycka och sälja av tomter, och få tillbaka en del av köpeskillingen, som för övrigt ryktas ligga på drygt 7 Mkr. Annars kanske man kan utnyttja EU-bidrag på upp till 40 procent för att bygga bostäder för uthyrning. Möjligheterna är alltså flera.

Skoter är populärt i området och det är just via skoter du tar dig tillbaka till Åre, oftast via Stendalen. Det går förstås alldeles utmärkt att ta sig hit utan att passera Åreskutan. I Huså kan du bo på vandrarhem eller hyra en stuga. Den Djupa Gruvans krog serverar maten du behöver för att stå dig i backen en hel dag och erbjuder en enklare Á la carte-meny till kvällen. Tiden har på något sätt stannat i Huså.

Edåsdalen, Fjällanläggning till salu
Edåsdalen ligger söder om Årefjället och vid östra foten av Renfjället. (Foto: Edåsdalen)

På andra sidan berget söder om Årefjället, och vid östra foten av Renfjället, ligger Edåsdalen. En klassisk svensk fjällby där tiden tyckts stått stilla även där. Byn har varit en populär destination allt sedan fjällturismen på allvar drog igång på femtiotalet. På Hotell Köjagården har interiören ändrats mycket lite sedan Tage Erlander var här och gick på tur. Det var också här som stora delar av filmen ”Sune i fjällen” spelades in. Raka motsatsen till dagens Åre med andra ord. Här kan man fortfarande se en och annan besökare ströva omkring i knickers av vadmal.

Här saknas trängsel och långa liftköer

Hit åker med fördel barnfamiljer och nybörjare då det nästan bara finns blå backar i systemet, men framför allt saknas trängsel och långa liftköer. Men det är i första hand inte utförsåkning som lockar i Edåsdalen. Området är känt för sina många längdspår och pistade vandringsleder för den som inte vill åka skidor. Våfflor hör till fjällen och de serveras på den klassiska våffelstugan Vita Renen på Renfjällets sydsluttning. Här är dock risken stor att trendiga Åreturister på skoter skymmer utsikten. Här uppe ovanför trädgränsen kör även en knappstolslift. Den som har lite tur kan alltså köra puder i ”högalpin”.

Sist Edåsdalen var till salu gick det för cirka 20 000 000 kronor enligt obekräftade källor.

ANNONS
ANNONS

Sannolikt är det här enda chansen under din livstid att kunna köpa två skidorter i ett slag. Och den finansiella uppsidan är minst sagt osäker. Men du kommer att stiga i graderna hos vänner och bekanta när du styr över stora mängder lössnö. En bristvara efter varje dump.

Läs mer: Guide till Åres backrestauranger [Dagens PS]